Κόσμος

«Σκάλωσε» η ειρήνη στη Συρία - Δεν συμφωνεί ο Ερντογάν, εξαιτίας των Κούρδων

Λίγο πριν την αναχώρηση του για την Ρωσία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ και η τουρκική κυβέρνηση έστελναν στην τουρκική κοινή γνώμη το μήνυμα ότι στο Σότσι της Ρωσίας θα ληφθούν σημαντικές, ιστορικές αποφάσεις.

Το μήνυμα αναπαρήγαγαν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας. Ωστόσο, λίγο μετά την συνάντηση των προέδρων της Τουρκίας, Ρωσίας και του Ιράν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, το κλίμα έχει αλλάξει στην τουρκική πρωτεύουσα.
Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία επιδιώκουν να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για την Συρία, ώστε να ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος για την ειρήνη, αλλά η Τουρκία αρνείται να δεχθεί και τους Κούρδους στις διαπραγματεύσεις.

Ετσι, η συνάντηση των προέδρων της Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στο Σότσι δεν εστέφη με επιτυχία. Και μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει ικανοποιημένος γιατί ο πόλεμος στη Συρία λήγει υπέρ του συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά δεν έχει ακόμη το κλειδί της ειρήνης στο χέρι. Η τριμερής συνάντηση της Τετάρτης στο Σότσι, παρουσία του Χασάν Ροχανί και Ταγίπ Ερντογάν, κατέληξε σε έναν νέο κύκλο πολιτικών διαπραγματεύσεων, αφού δεν κατόρθωσε να σβήσει τις διαφορές ανάμεσά τους.

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι με τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Le Figaro.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τουρκικά ΜΜΕ περιόρισαν τις αναφορές τους στις επίσημες δηλώσεις των προέδρων των τριών χωρών και τόνισαν την έμφαση που έδωσε ο κ. Ερντογάν στον κουρδικό παράγοντα της Συρίας, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικό».

Σύμφωνα με έμπειρους Τούρκους αναλυτές και δημοσιογράφους που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Άγκυρας στην κρίση της Ρωσίας, η προαναφερόμενη εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Στο Σότσι φάνηκε ότι η Τουρκία καταφέρνει να έρθει σε συνεννόηση με το Ιράν και την Ρωσία μόνο σε κάποια πεδία της κρίσης της συριακής κρίσης. Το κουρδικό ζήτημα και η στάση της Άγκυρας δημιουργεί ρήγμα στις σχέσεις της τουρκικής πρωτεύουσας με την Μόσχα και το Ιράν.

Ο Πούτιν έκανε ωστόσο τα πάντα για να διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο με τους συμμάχους του Τουρκία και Ιράν για την οριστική επίλυση του συριακού προβλήματος. Μιλώντας στην έναρξη της τριμερούς, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για να αποφευχθεί η διάσπαση της Συρίας.

«Ο ISIS νικήθηκε στη Συρία χάρη στην Τουρκία και το Ιράν. Η πολιτική λύση θα δοθεί με τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη. Πρέπει να γίνει ένας εθνικός συμβιβασμός, σύμφωνα με την οδηγία του ΟΗΕ. Ολες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις για να φθάσουμε στην ειρήνη», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος στη Συρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ανθρωπιστικών δομών, τη βοήθεια στον πληθυσμό, τον καθαρισμό από τα εκρηκτικά στην περιοχή και την βοήθεια για την επιστροφή των προσφύγων, ώστε να υπάρξει συνολική ειρήνη στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης