Κόσμος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γερμανία! - Χοντρό πρόβλημα για Ελλάδα πλέον

Σε πολιτική κρίση διέρχεται η Γερμανία, ενώ θέτεται εν αμφιβόλω η τέταρτη θητεία της Άγκελας Μέρκελ, μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Λίγο μετά της 15:00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία τον ενημέρωσε επισήμως για την αποτυχία των διερευνητικών διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό «Τζαμάικα», μετά την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τις συνομιλίες.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναμένεται πλέον να ανακοινώσει εντός ολίγου τις αποφάσεις του.

Την ίδια ώρα, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Τόνισε δε ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι εκείνοι που πρέπει να επαναξιολογήσουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η παράταξή του τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

«Είναι μια ημέρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους πριν προσθέσει ότι «ως καγκελάριος, θα κάνω τα πάντα για να εγγυηθώ πως αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί καλά τις δύσκολες εβδομάδες που θα έλθουν».

Τα τέσσερα κόμματα πάσχιζαν επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.

Από την πλευρά του το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο (DIHK) έκρινε ότι μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα ζημιώσει τη γερμανική οικονομία:«Υπάρχει ο κίνδυνος η δουλειά στα μείζονα θέματα για το μέλλον της χώρας μας να καθυστερήσει για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», προειδοποίησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, ο Έρικ Σβάιτσερ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οι γερμανικές εταιρείες πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για μια πιθανόν μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό είναι πάντα δύσκολο για την οικονομία».

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για πολλά ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ως την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ