Κοινωνία

Σάλος στην Καθολική Εκκλησία: Θα επιτρέψει ο Πάπας σε έγγαμους άνδρες να χειροτονούνται;

Να επιτραπεί σε έγγαμους άνδρες να χειρονούνται ιερείς στη Βραζιλία φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Πρόκειται για μια άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ιδίως από τους συντηρητικούς κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την Independent, το ζήτημα θα συζητηθεί από τους επισκόπους της χώρας της Νότιας Αμερικής και ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο πρόεδρος της Επισκοπικής Αποστολής για τον Αμαζόνιο, Καρδινάλιος Κλαούντιο Χιουμς ζήτησε από τον ποντίφικα να επιτραπεί σε έγγαμους άνδρες να χειροτονούνται, καθώς υπάρχει πλέον σημαντική έλλειψη ιερέων στις πιο απομονωμένες κοινότητες του Αμαζονίου.

Η επιρροή του καθολικισμού τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σημαντικά στην περιοχή, ιδίως μετά την επέκταση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στον Αμαζόνιο.

Η πρόταση να επιτραπεί σε έγγαμους viri probati (άνδρες αποδεδειγμένης πίστης) να εκτελούν κάποια καθήκοντα ιερέα κυκλοφορεί στους καθολικούς κύκλους εδώ και δεκαετίες, ωστόσο έχει επανέλθει στην επικαιρότητα εξαιτίας των πρόσφατων τοποθετήσεων του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο ποντίφικας είχε αναφερθεί στην πιθανότητα άρσης του κανόνα της αγαμίας, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τον περασμένο Μάρτιο μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Μάλιστα, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η αγαμία για τους ιερείς δεν είναι απαράβατο δόγμα αλλά κανόνας ζωής, ένα «δώρο» προς την Εκκλησία.

Αν η πρόταση του Ποντίφικα τελικά υιοθετηθεί στην Βραζιλία, ενδέχεται ο κανόνας της αγαμίας των καθολικών ιερέων να αρθεί και σε άλλες απομονωμένες περιοχές, π.χ. στην Αφρική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ