Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Παραδόθηκε στην αστυνομία ο Πουτζδεμόν


Στην βελγική αστυνομία παραδόθηκε ο Πουτζδεμόν το μεσημέρι της Κυριακής (05.11.2017) περίπου μία εβδομάδα αφότου είχε διαφύγει από την Καταλονία. Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε βρει καταφύγιο στο Βέλγιο μετά από την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που έδωσε την πλήρη εξουσία της Καταλονίας στον Ραχόι. Είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν από την Παρασκευή (04.11.2017). Είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ζητήσει άσυλο από το Βέλγιο.

Ο Κάρλες Ποτζδεμόν παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία, σύμφωνα με την πηγή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού VRT.  Ο Πουτζδεμόν το είχε σκάσει μαζί με 4 Καταλονούς υπουργούς από την Βαρκελώνη.

Εισαγγελείς στις Βρυξέλλες παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στις 1300 GMT (15:00 ώρα Ελλάδος) σχετικά με τον Πουτζδεμόν, εναντίον του οποίου η Μαδρίτη έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος του και τεσσάρων «υπουργών» του που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Δείτε την συνέντευξη Τύπου

Βελγική εισαγγελία: «Θα καταθέσουν σήμερα»

Οι πέντε καταλανοί πολιτικοί που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα και τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του εισαγγελέα Βρυξελλών χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει.

«Σήμερα (05.11.2017) το πρωί οι πέντε άνθρωποι που καταζητούνται από την Ισπανία παραδόθηκαν στην αστυνομία στις Βρυξέλλες. Τέθηκαν υπό κράτηση στις 9.17 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ζιλ Ντεζεμέπ. «Ο δικαστής θα τους ανακρίνει σήμερα το μεσημέρι και θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο το πρωί».

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ