ΗΠΑ

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα

Συναντήσεις με αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης στη διάρκεια δύο ταξιδιών του στη Μόσχα το 2016 είχε ο πρώην σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, και μάλιστα ενημέρωσε ανώτερα στελέχη της προεδρικής καμπάνιας του νυν προέδρου των ΗΠΑ, όπως κατέθεσε στην αμερικανική Βουλή.

Στην κατάθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Κάρτερ Πέιτζ αρχικά είπε ότι δεν είχε συναντήσει ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια ταξιδιού του τον Ιούλιο του 2016, αλλά αργότερα είπε ότι χαιρέτησε «σύντομα» τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς και ότι τον ξαναείδε σ’ ένα δείπνο τον Δεκέμβριο του 2016.

Ερωτηθείς αν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντβόρκοβιτς σ’ αυτό το δεύτερο ταξίδι ο Πέιτζ απάντησε: «Ναι, ήρθε σ’ ένα δείπνο που είχα πάει τον Δεκέμβριο με άτομα από το πανεπιστήμιο».

Ο Πέιτζ είπε ακόμη ότι ενημέρωσε ανώτερα στελέχη της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ για το ταξίδι του τον Ιούλιο του 2016 -περιλαμβανομένων του τότε γερουσιαστή και νυν υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς καθώς και των συμβούλων του Τραμπ, Χόουπ Χικς και Κόρι Λεβαντόφσκι.

Επί μήνες ολόκληρους ο Πέιτζ έλεγε ότι το εν λόγω ταξίδι το έκανε ως ιδιώτης πολίτης και όχι στο πλαίσιο του ρόλου του στην καμπάνια του Τραμπ.

Επτά ολόκληρες ώρες κατέθετε ο Πέιτζ την περασμένη Πέμπτη ενώπιον μελών της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, που ερευνά την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την πιθανή σύμπραξη με αξιωματούχους της καμπάνιας του Τραμπ.

Ποινική έρευνα για το ίδιο θέμα διεξάγει και ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος απήγγειλε την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα σε δύο πρώην συμβούλους της καμπάνιας του Τραμπ, τον Πωλ Μαναφόρτ και τον Ριγκ Γκέιτς.

Πρώην στέλεχος της Merill Lynch στη Μόσχα ο Πέιτζ βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών λόγω των πολυάριθμων επαφών του στη Ρωσία. Το ταξίδι του στη Μόσχα τον Ιούλιο του 2016 έγινε αφού εντάχθηκε στην καμπάνια του Τραμπ. Ο ίδιος, ωστόσο, επιμένει ότι τα ταξίδια του στη Ρωσία είχαν καλό σκοπό και χαρακτήρισε σπατάλη χρόνου και χρήματος τις έρευνες του Κογκρέσου.

Για τον Άνταμ Σιφ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, η κατάθεση του Πέιτζ έδειξε ότι ήταν ανακριβής η επίμονη άρνησή του ότι έχει επίσημες συναντήσεις με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Στην κατάθεσή του ο Πέιτζ είπε ότι το FBI τον ανέκρινε 4-5 φορές φέτος για τη Ρωσία και τις εκλογές. Ερωτηθείς αν μίλησε και με τον Μιούλερ, είπε ότι θα προτιμούσε να μη συζητήσει το θέμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ