Ένοπλες Συρράξεις

Προς ευθεία πολεμική αναμέτρηση Ιράν-Σ.Αραβίας: Δεν μπόρεσαν οι Patriot να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς πυραύλους - Οι Χούθι καταρρίπτουν ότι πετάει...


Του Βασίλη Καπούλα

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραήλ-Σ.Αραβίας έχουμε τις τελευταίες ώρες καθώς η τρομαχτική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Χούθι και Σ.Αραβίας, έχει πλέον μεταφερθεί μέσα στο έδαφος του Ριάντ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων από τους Χούθι κατά του διεθνούς αεροδρομίου της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, τους οποίους δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν οι Patriot . Το χτύπημα έγινε 850 χιλιόμετρα από τα σύνορα Υεμένης - Σαουδικής Αραβίας και 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ, δηλαδή στην "καρδιά" της Σ.Αραβίας...

Φαίνεται ότι αυτό ήταν και το σημείο καμπής στον πόλεμο.

Η κατάσταση είναι πολύ οριακή, αντί για πόλεμο δια αντιπροσώπων μεταξύ Ιράν-Σ.Αραβίας μπορεί να προκύψει ακόμη και ευθεία πολεμική αναμέτρηση τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα δύο είναι τα δίπολα πολέμου που κυριαρχούν στις συζητήσεις ανώτατων αναλυτών στη Μ.Ανατολή:

Ισραήλ εναντίον Λιβάνου και Σ.Αραβίας εναντίον Ιράν.

Πως φτάσαμε όμως σε αυτό το κρίσιμο σημείο;

Οι Χούθι το τελευταίο δίμηνο άριστα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι έχουν καταφέρει θεαματικά χτυπήματα.

Εχουν καταρρίψει δύο  σαουδαραβικά μαχητικά Eurofighter Typhoon, ένα drone της USAF, MQ-9 MQ-9 Reaper, ενώ "θερίζουν" τους μισθοφόρους του Ριάντ.

Σαουδαραβικό Eurofighter κατέπεσε στις 13 Σεπτεμβρίου από "τεχνικό πρόβλημα" όπως είπαν και ο πιλότος του σκοτώθηκε.

Το δεύτερο αεροσκάφος κατερρίφθη με πύραυλο εδάφους-αέρος στο Νιμ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σάνα.

Την 1η Οκτωβρίου ένας drone της USAF,  MQ-9 Reaper,  κατερρίφθη στην Υεμένη.

Βίντεο και εικόνες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Οι Χούθι σε μια επίδειξη δύναμης,έδειξαν τους δικούς τους (;) αντιπλοικούς πυραύλους al-Mandab 1” λέγοντας πως "θα βουλιάξουμε τα σαουδαραβικά πλοία"!

Ο al-Mandab 1 βασίζεται στον κινεζικό C-801.

Επίσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από την πτώση του  του σαουδαραβικού UH-60L Black Hawk στο Asir. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Πρίγκηπας, Mansour bin Muqrin. Οι σαουδάραβες αφήνουν να εννοηθεί ότι και αυτό το έριξαν οι Χούθι.

Πρόσφατα, βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη εκτοξεύτηκε κατά του Ριάντ και πιο συγκεκριμένα κατά του διεθνούς αεροδρομίου της σαουδαραβικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για πύραυλο Burkan H2 που είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο King Khalid 35 χλμ. βόρεια από το Ριάντ. Στην περιοχή ακούστηκε τρομακτική έκρηξη.

Βίντεο και φωτογραφίες που διέρρευσαν έδειξαν ότι οι σαουδάραβες απέτυχαν να το αναχαιτήσουν αν και εξαπέλυσαν 4 πυραύλους Patriot.

Ολα αυτά έφεραν ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Σ.Αραβίας και όλα κρέμονται σε μια κλωστή.

Για ευθεία στρατιωτική επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε το Ιράν ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αναφερόμενος στον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν κατά του Ριάντ οι ιρανόφιλοι, σιίτες ισλαμιστές αντάρτες Χούδι από την Υεμένη.

Αυτή η κίνηση «θα μπορούσε να εκληφθεί και ως πολεμική πράξη», ανέφερε ο Σαουδάραβας διάδοχος στον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε λόγο για «επικίνδυνη» δήλωση του πρίγκιπα.

Στόχος του βαλλιστικού πυραύλου τύπου Burkan H2 ήταν το διεθνές αεροδρομίο «Βασιλιάς Χαλέντ», 850 χιλιόμετρα από τα σύνορα Υεμένης - Σαουδικής Αραβίας και 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε με τη σειρά του το Ριάντ να φυλάσσεται «από την ισχύ» της χώρας του, την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, υπό το φόντο των περιφερειακών διαφωνιών και κυρίως για τον πόλεμο στην Υεμένη.

«Γνωρίζετε την ισχύ και τη θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πιο μεγάλοι από εσάς δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτε ενάντια στον ιρανικό λαό. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κινητοποίησαν όλα τους τα μέσα εναντίον μας και δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτε», δήλωσε ο Ροχανί απευθυνόμενος στους σαουδάραβες ηγέτες.

Εξάλλου ο ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούτι με πύραυλο εναντίον του Ριάντ ήταν απάντηση στη σαουδαραβική επιθετικότητα στην Υεμένη.

«Πώς πρέπει να αντιδράσει ο λαός της Υεμένης στον βομβαρδισμό της χώρας του; Δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους όπλα; Σταματήστε πρώτα τον βομβαρδισμό και μετά δείτε αν οι Υεμενίτες θα κάνουν το ίδιο», τόνισε ο Ροχανί.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η Σαουδική Αραβία έκανε «ένα στρατηγικό λάθος» θεωρώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ συμμάχους της και το Ιράν εχθρό.

Δείτε βίντεο από τις καταρρίψεις και τις εκτοξεύσεις...
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/914769421599723520?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/HussainBukhaiti/status/914416960439504896?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/MissileDefAdv/status/927627474657300480?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Farshadmm/status/926910308668473345?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Farshadmm/status/926901874153865216?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Behind__News/status/926869384118890497?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=IDzC_GB6DXAhttps://www.youtube.com/watch?v=uGNgyVBKLH4https://www.youtube.com/watch?v=IDzC_GB6DXA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...