Βαλκάνια

Προδότης ή βλάξ: Ο Γ.Μπουτάρης αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» εν μέσω έντονων διεργασιών επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας (βίντεο)



Τη στιγμή που επίκεινται εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με την Ελλάδα να πιέζει στην κατεύθυνση αυτή και να ζητά διευθέτηση του θέματος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, αλλά και την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να κάνει υποχωρήσεις κατεδαφίζοντας τα αγάλματα του αλυτρωτισμού, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετέβη στα Σκόπια και τα αποκάλεσε δημοσίως «Μακεδονία».

Αν αυτόν δεν είναι εθνική προδοσία τότε τί είναι; Ο κ. Μπουτάρης, που τυγχάνει δήμαρχος της πόλης της Θεσσαλονίκης, άρα θα έπρεπε να γνωρίζει τι σημαίνει να αποκαλείς τα Σκόπια «Μακεδονία» δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Αυτήν εδώ ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχουν έντονες διεργασίες προκειμένου να επιλυθεί το θέμα και μάλιστα με την ανάμιξη των ΗΠΑ που θέλουν να τελειώνουν με τα Σκόπια για να προχωρήσει η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Το να τα αποκαλεί ο κ. Μπουτάρης «Μακεδονία» υπονομεύει ευθέως μία εθνική προσπάθεια προκειμένου να λυθεί το θέμα υπερ της Ελλάδας ή με την μικρότερη δυνατή ζημιά για τα συμφέροντα της χώρας. Προφανώς όμως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τους Τούρκους βλέπει και προς τα Σκόπια για να συσφίξει τις σχέσεις της πόλης του ή τις δικές του;

Χθες λοιπόν στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, την Πέμπτη, ο κ. Μπουτάρης συζήτησε μαζί τους τις δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σκοπίων.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να υπάρξει συνεργασία των οχτώ δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με δήμους της ΠΓΔΜ, ώστε να αναπτυχθεί συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η κοινωνική πολιτική και η διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δεν είμαστε πολιτικοί και δεν κάνουμε πολιτική, αλλά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των πόλεων. Η βελτίωση των διακρατικών σχέσεων είναι πιο εύκολο να γίνει από κάτω προς τα πάνω. Και με τη βελτίωση των σχέσεων μπορούν να δοθούν εύκολα λύσεις σε διάφορα ζητήματα» είπε ο κ. Μπουτάρης μετά τη συνάντηση με τον κ. Ιβάνοφ, στρώνοντας το έδαφος για να εξαπολύσει την τορπίλη κατά της χώρας του.

Ωστόσο, ο κ. Μπουτάρης, αν και δεν κάνει πολιτική, όπως είπε, κατάφερε να αποκαλέσει τα Σκόπια... «Μακεδονία». Μιλώντας στα αγγλικά, είπε στους δημοσιογράφους ότι πρότεινε η επόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και «Μακεδονίας», να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε να αναπτυχθεί συνεργασία των δύο πόλεων για τους δρόμους του κρασιού και να διοργανωθεί ετήσιο διμερές πολιτιστικό φεστιβάλ το οποίο θα γίνεται εναλλάξ, ενώ έθεσε συνεργασία του Αρκτούρου με ΜΚΟ της ΠΓΔΜ για την προστασία της άγριας πανίδας.

Συζητήθηκε ακόμη η διοργάνωση κωπηλατικής ρεγκάτας, με εφτά πληρώματα, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου που θα ξεκινήσει από τα Σκόπια και θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη.

Για του λόγου το αληθές ιδού και το βίντεο:

https://www.youtube.com/embed/EjPmySPqBgw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ