Κόσμος

Παγκόσμιος τρόμος: Η Βόρεια Κορέα έχει πλέον καταστεί πυρηνική δύναμη - «Μπορούμε να χτυπήσουμε όλη την αμερικανική Ήπειρο» λέει ο Κιμ μετά τη δοκιμή του νέου ICBM πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα πέτυχε να καταστεί μία πυρηνική δύναμη και να αποκτήσει δυνατότητα να πλήξει με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ολόκληρη την αμερικανική Ήπειρο. Αυτό ανακοίνωσε η Πιονγκγιάνγκ με αφορμή την νέα επιτυχημένη όπως ανέφερε δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και τις αντιδράσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας πρόκειται για έναν πύραυλο Hwasong-15 τον οποίο παρήγγειλε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Πρόκειται, σύμφωνα με την Πιονγκιάνγκ, για τον ισχυρότερο βαλλιστικό πύραυλο που έχει κατασκευαστεί στη Βόρεια Κορέα και μπορεί «να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου».

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση. Όπως ανακοινώθηκε το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας δεν αποτελεί απειλή για κανέναν αρκεί να μην ανακατέβεται με την κυριαρχία της Βόρειας Κορέας.

Ο πύραυλος, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο καθεστώς, έφτασε σε ύψος 4.475 χλμ. και διένυσε μια απόσταση 950χλμ. σε μια πτήση διάρκειας 53 λεπτών, δεδομένα που συμφωνούν με όσα είχαν ανακοίνωθεί νωρίτερα από άλλες χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ ενώ σε μια πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε με νόημα «θα το αντιμετωπίσουμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος με αφορμή την εκτόξευση του πυραύλου ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων για το στρατό βρίσκοντας την ευκαιρία να επιτεθεί στους Δημοκρατικούς κατηγορώντας τους ότι δεσμεύουν χρήματα για τους παράνομους μετανάστες.

Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ανέλυσαν τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, για να αποσαφηνίσουν τι είδους πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, τονίζεται στην ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα. Ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους. Πάντως λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές