Περιβάλλον

Ο τυφώνας Ντάμφρεϊ «σάρωσε» το Βιετνάμ -Πάνω από 49 νεκροί (βίντεο)


Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βιετνάμ από το πέρασμα του τυφώνα Ντάμφρεϊ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.

Το Βιετνάμ σε λίγες ημέρες θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Καθοδηγητική Επιτροπή για την Πρόληψη Καταστροφών ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί 49 νεκροί και 19 άνθρωποι αγνοούνται. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδόν 2.000 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ περισσότερες από 80.000 έχουν υποστεί ζημιές. Συνολικά περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Ο τυφώνας Ντάμφρεϊ, το 12ο ακραίο καιρικό φαινόμενο που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, έφθασε στη χώρα το Σάββατο, συνοδευόμενος από ανέμους 90-130 χιλιομέτρων την ώρα, ξεριζώνοντας δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οι αρχές χαρακτηρίζουν τον τυφώνα τον χειρότερο που έχει πλήξει τη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι σφυροκοπούν την παράκτια ζώνη και οι πλημμύρες έκοψαν στη μέση έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της χώρας, καθώς τα νερά κάλυψαν 30 χιλιόμετρα κατά μήκος του δρόμου αυτού.

Το βαρύτερο πλήγμα υπέστη η περιοχή γύρω από την πόλη Νια Τραν, 500 χλμ. νότια της παράκτιας πόλης Ντανάι, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος της APEC εντός της εβδομάδας.

Κοντά στη Ντανάι και η ιστορική πόλη Χόι Αν, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco, είναι κάτω από το νερό και οι τουρίστες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία τους με βάρκες.

Η Ντανάι θα υποδεχθεί τη 10η Νοεμβρίου τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τους ηγέτες των χωρών-μελών της APEC.

Εξάλλου οι ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθούν και τη Χόι Αν. Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν εξακολουθεί να ισχύει η επίσκεψη αυτή.

Πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 80 ανθρώπους τον περασμένο μήνα, ενώ άλλος ένας τυφώνας προκάλεσε καταστροφές σε κεντρικές επαρχίες τον Σεπτέμβριο. Η χώρα των 90 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι εκτεθειμένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της.

Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 240 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται εξαιτίας των πλημμύρων και των κατολισθήσεων.

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες 6,4 δισεκ. δολαρίων στο Βιετνάμ τα τελευταία 20 χρόνια.]

Βίντεο:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...