Κόσμος

Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ που συνελήφθη και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών - Ποια η σχέση του με την Ελλάδα (βίντεο)


Η σύλληψη του σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, γνωστού για τα μερίδιά του στην Citigroup, το Twitter και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες, πιθανόν να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης - σκούπα που κάνει η Σαουδική Αραβία και έχει συλλάβει ακόμη 10 πρίγκιπες.

Πάντως η επενδυτική εταιρεία του πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ Kingdom Holding ανακοίνωσε ότι έλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης και συνεχίζει τη λειτουργία της «κανονικά».

Για πολλούς ξένους, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ - το ύψος της περιουσίας του οποίου εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 17 δισ δολάρια - είναι ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας και εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις και τον πολυτελή τρόπο ζωής του.

Μάλιστα ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ έχει γίνει γνωστός και μέσα από μεγάλες διαμάχες με το Forbes, καθώς ο ίδιος έχει κατηγορήσει το περιοδικό ότι τον εμφανίζει σχετικά... φτωχό, ενώ ο ίδιος έχει ακόμη μεγαλύτερη περιουσία.

Πάντως αφιέρωμα του Forbes το 2013 αναφερόταν στο μαρμάρινο ανάκτορό του στο Ριάντ, με τα 420 δωμάτια, στο ιδιωτικό του Boeing 747, το οποίο είναι εξοπλισμένο με θρόνο και στο θέρετρό του στις παρυφές της πρωτεύουσας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και το μίνι Γκραν Κάνιον.

Είναι επίσης γνωστός για τις πολιτικές του απόψεις και το 2015, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκάλεσε, μέσα από το Twitter, τον Ντόναλντ Τραμπ «όνειδος».

Οι επενδύσεις του, παρούσες και μελλοντικές, κινδυνεύουν τώρα να τεθούν υπό αμφισβήτηση μετά τη σύλληψή του στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική επιτροπή κατά της διαφθοράς.

Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως: Amazon, AOL/Time Warner, Apple Inc., Citigroup, Coca Cola, Compaq, eBay, Four Seasons Hotels & Resorts, Fairmont Hotels and Resorts, Ford, McDonald’s, Motorola, Mövenpick Hotels & Resorts, Procter & Gamble και στη Walt Disney Company.

Ο πατέρας του ήταν υπουργός Οικονομικών στο βασίλειο στη διάρκεια της δεκαετίας του '60. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ σύστησε την Kingdom Holding το 1979, αρχικά επενδύοντας σε ακίνητα στο Ριάντ.
https://www.youtube.com/embed/YrVdZSOTbYA

Ο Αλουαλίντ υπήρξε ένας από τους πρώτους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία και της άρσης της απαγόρευσης να οδηγούν. Τον Σεπτέμβριο, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε την άρση της απαγόρευσης τον επόμενο χρόνο.

Εκτός από τον Αλουαλίντ πολλοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, μέλη της βασιλικής οικογένειας που συνελήφθησαν από τις αρχές της χώρας, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαίνει πως ο μελλοντικός βασιλιάς προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εκτιμάται ότι προσπαθεί να απομακρύνει από θέσεις εξουσίας άλλες ισχυρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστές του.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τον Ιούνιο ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έπειτα από απόφαση του βασιλιά, αντικατέστησε τον ξάδερφό του Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ τόσο ως διάδοχος του θρόνου όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η πορεία του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ιλιγγιώδης. Μέχρι πριν δύο χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το πρώτο παιδί, από τον τρίτο γάμο του βασιλιά Σαλμάν θα γινόταν διάδοχος του θρόνου. Η ηλικία του είναι μικρή, ο πατέρας του είναι μεγάλος και έχει και ακόμη 12 παιδιά...

Μάλιστα τότε ο βασιλιάς Σαλμάν για να προστατεύσει τον αγαπημένο του γιο έβγαλε διάγγελμα και περιέλαβε διάταξη που απαγορεύει στον γιο του να διορίσει κάποιον από τους δικούς του γιους στο αξίωμα του πρίγκιπα διαδόχου.

Ο νέος διάδοχος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της μέχρι σήμερα αποτυχημένης στρατιωτικής επέμβασης των σουνιτικών μοναρχιών του Αραβοπερσικού Κόλπου στην Υεμένη εναντίον των ιρανόφιλων, σιιτών ισλαμιστών ανταρτών Χούντι.

Θεωρείται επίσης ότι διατηρεί αγαστές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπήρξε αρχιτέκτονας του μεταρρυθμιστικού σχεδίου «Οραμα 2030», που φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτηση της εθνικής οικονομίας από το πετρέλαιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1985 και όπως αναφέρθηκε είναι ο μεγαλύτερος γιος της τρίτης συζύγου του σημερινού βασιλιά Σαλμάν.

Αντίθετα από τα περισσότερα αδέλφια του, ο πρίγκιπας έζησε στη Σαουδική Αραβία καθώς μετά την αποφοίτησή του από το ιδιωτικό σχολείο, δεν θέλησε να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Αντίθετα, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Σαούντ στο Ριάντ όπου σπούδασε νομικά. Οι επιδόσεις του ως φοιτητής ήταν καλές αφού αποφοίτησε τέταρτος στην τάξη του.

Η άνοδός του στην εξουσία ξεκινά το 2013 οπότε και αναλαμβάνει υψηλόβαθμο αξίωμα στο βαθμό του υπουργού. Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, ο βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ πεθαίνει και ο πατέρας του πρίγκιπα γίνεται βασιλιάς σε ηλικία 79 ετών.

Οι επενδύσεις του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ στην Ελλάδα

Τα προηγούμενα χρόνια ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, ενδιαφέρθηκε για επενδύσεις και στην Ελλάδα.

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ανιψιός του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, είχε επαφές στην Ελλάδα με σειρά υπουργών για να κάνει επενδύσεις στη χώρα.

Πριν λίγα χρόνια είχε δείξει ενδιαφέρον κυρίως στον τομέα της κατοικίας, αγοράς ιδιωτικών κτιρίων ή συμμετοχή σε ομίλους αλλοδαπών επενδυτών που επιθυμούν την αγορά μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή και άλλων πολυτελών κατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών τα οποία διατίθενται προς πώληση.

Στην Ελλάδα το όνομα του Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ είχε ακουστεί πολλές φορές για επενδύσεις σε πολυτελή τουριστικά ακίνητα ενώ αρκετά συχνές ήταν οι επισκέψεις του στα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη για διακοπές το περασμένο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ