Κόσμος

Ο Ν.Τραμπ αποφάσισε να τιμωρήσει παραδειγματικά την Τουρκία - Έρχεται οικονομικός Αρμαγεδδών

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Πληροφορίες του αμερικανικού τύπου τονίζουν ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει σοβαρότατες  οικονομικές και άλλες κυρώσεις , στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών συστημάτων S- 400, ενώ διακυβεύεται και αυτή παρουσία της χώρας στο ΝΑΤΟ. Την σκυτάλη έχει πάρει η Γερουσία που ετοιμάζει έναν Αρμαγεδδών για τον Ερντογάν. 

«Η Τουρκία αγόρασε το  προηγμένο ρωσικό σύστημα πυραύλων που ονομάζεται S-400. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί ρωσικών κυρώσεων, ο οποίος εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Τράμπ, η κυβέρνηση καλείται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να διακόψει όλες τις πωλήσεις όπλων προς τη χώρα αυτή για την επιχειρηματική δραστηριότητα των Τούρκων με απαγορευμένη ρωσική εταιρεία. Θα το κάνει όμως ο Τραμπ; » , γράφει η washingtonpost.

Αυτή η  ερώτηση τέθηκε στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Bailey Hutchison  το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Halifax. Η απάντησή της ήταν σαφής .

Ο ίδιος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει  την Τουρκία ενήμερη για τις συνέπειες μιας συμφωνίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη αποφασίσει «πότε θα κτυπήσει» .

«Θα ασχοληθούμε διμερώς με ένα δύσκολο ζήτημα, δεν γνωρίζω ποια απόφαση έχει  ληφθεί γι 'αυτό το θέμα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η απάντηση», δήλωσε ο Hutchison.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις ΗΠΑ ότι αγόρασε τους πυραύλους  S-400 επειδή χρειάστηκε κάτι «γρήγορα», σύμφωνα με τον Hutchison, ενώ οι Τούρκοι έχουν υποσχεθεί στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα συνδέσουν τους S-400 με το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική εφημερίδα ρώτησε όμως τον πρέσβη των ΗΠΑ …αν  η Τουρκία  είναι ακόμη αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ καθώς «πλησιάζει»  κοντά στον ρωσικό στρατό και αποκτά συστήματα που απειλούν άμεσα τις ικανότητες του ΝΑΤΟ;

«Προφανώς, αυτό είναι μεγάλη ανησυχία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό», δήλωσε ο Hutchison. «Αλλά από την άλλη πλευρά, η Τουρκία είναι  πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. ... μέχρι τώρα».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis προσπαθεί να προχωρήσει με την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας παρά τις πιθανές κυρώσεις και συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Νουρεττίν Κανέκλι στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου.

"Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Τουρκία", δήλωσε ο Mattis. "Είναι σαφές ότι δεν θα είναι διαλειτουργικό με το ΝΑΤΟ. Έτσι θα πρέπει να το εξετάσουν αν προχωρήσουν ".

Πηγή του Πενταγώνου  που ενημερώθηκε σχετικά με τη συνάντηση δήλωσε ότι ο Mattis προσπαθεί να εξασφαλίσει νέες πωλήσεις όπλων από την Ουκρανία στην Τουρκία ενώ η κυβέρνηση συζητά το ζήτημα των κυρώσεων.

Ένα θέμα που συζητά ο Mattis είναι η αγορά από την Τουρκία του συστήματος LAIRCM για μεγάλα αεροσκάφη, το οποίο προστατεύει τα μεγάλα αεροσκάφη  από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους. Η ιδέα είναι να ενισχύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα αεροσκάφη που μετακινείται, μειώνοντας τους φόβους του για πιθανή εναέρια προσβολή του  ή την εκδήλωση άλλου  στρατιωτικού  πραξικοπήματος .

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει. Όμως, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Έρικ Έντελμαν, δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Μάττις να επιστρέψει τον Ερντογάν σε μια  φιλική προς τις ΗΠΑ θέση είναι απίθανο να λειτουργήσει.

«Αυτό είναι ένα άλλο τίμημα του ανόητου», είπε. «Δεν θα πετύχει γιατί ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται. Τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται από μια κακή σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με το αντι-αμερικανικό συναίσθημα στον Τύπο».

Φυσικά, οι πύραυλοι S-400 είναι ένα μόνο από τα πολλά σημαντικά προβλήματα  στην σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει δώδεκα Αμερικανούς πολίτες με τις κατηγορίες ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι. Τούρκοι αξιωματούχοι  κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στη Συρία. Ενώ οι σωματοφύλακες του Ερντογάν χτύπησαν βάναυσα  ειρηνικούς διαδηλωτές στους δρόμους της Ουάσινγκτον.

Η ουσία είναι ότι η αγορά  ρωσικών πυραύλων είναι μοναδική όμως επειδή το Κογκρέσο έχει την δύναμη και την πρόθεση να παρέμβει. Και οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι ο Τραμπ θα εφαρμόσει τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επιβλήθηκαν ως τιμωρία για την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι δυνατό και θα  ασκηθεί προσφυγή»,  είπε ο Μπεν Καρντίν (MD),  Δημοκρατικός Γερουσιαστής  και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αναφερόμενος στην αγορά  S-400 από την Τουρκία. "Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πραγματικά στο χειρότερο σημείο».

Τα μαντάτα θα τα  δούμε τις επόμενες  ημέρες όπου μαζί με  την κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας θα δούμε και άλλες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο που θα αλλάξουν το  «ρουν των γεγονότων».     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ