Κόσμος

Ο βιασμός ανδρών ως μέσο πολέμου: «Με τη λαβή σκούπας που ήταν στερεωμένη σε τοίχο;»... «Όλοι βιάζονταν με αυτό τον τρόπο» (βίντεο)


Ο βιασμός των ανδρών χρησιμοποιείται συστηματικά στη Λιβύη ως μέσο πολέμου και πολιτικής κυριαρχίας από αντίπαλες παρατάξεις, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσαν ερευνητές και δημοσιεύει η Guardian.

Πολυετείς έρευνες από μια ομάδα με έδρα την Τυνίδα που κατέγραψε δημοσιογράφος της Le Monde, βοήθησαν να βγουν στο προσκήνιο αναφορές από θύματα, καθώς και ένα βίντεο που δείχνει άνδρες να κακοποιούνται με διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, οι μάρτυρες λένε ότι ένα θύμα κλείστηκε σε ένα δωμάτιο με άλλους φυλακισμένους, που τους δόθηκε η εντολή να τον βιάσουν ή να τον σκοτώσουν.

Αυτού του είδους η κτηνωδία γίνεται για να ταπεινωθούν και να εξουδετερωθούν οι αντίπαλοι. Ο βιασμός των ανδρών θεωρείται ταμπού και στις αραβικές κοινωνίες. Τα θύματα είναι πληγωμένα και δεν μπορούν να επανέλθουν στην πολιτική και στρατιωτική καθημερινότητά τους.
https://www.youtube.com/embed/YNvcYE9ohbs

«Σε διαχωρίζουν για να σε υποτάξουν», είπε ο Αχμέντ, ο οποίος βρισκόταν κρατούμενος σε φυλακές για τέσσερα χρόνια, στους ανακριτές.« “Υποτάξτε τους άνδρες”, είναι η έκφραση ώστε να μην ξανασηκώσουν ψηλά το κεφάλι. Και βιντεοσκοπούν όλη τη διαδικασία με το κινητό τους τηλέφωνο».

Ο Ιμέντ ταξίδεψε φέτος στη Λιβύη με έναν δημοσιογράφο για να συγκεντρώσει μαρτυρίες. Στη νότια Τρίπολη συνάντησε έναν συνάδερφο, τον Μούνα ο οποίος είχε καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις.

Ένας πρώην στρατιώτης, πιστός στον καθεστώς Καντάφι, δήλωσε ότι βιάστηκε επανειλημμένα. «Με τη λαβή σκούπας που ήταν στερεωμένη σε τοίχο;», ρώτησε ο Ιμέντ. «Όλοι βιάζονταν με αυτό τον τρόπο», είπε ο Μούνα.

Σε έναν καταυλισμό, νότια της Τρίπολης ένας άνδρας, ο Αλί, θυμάται την τραγική εμπειρία του. Ήταν 39 χρονών όταν τον βίασαν, αλλά φαινόταν 65 από την ταλαιπωρία, κρατώντας στα χέρια του ένα μπαστούνι.

«Κάποιοι ήμασταν κλειδωμένοι και γυμνοί σε ένα δωμάτιο για ολόκληρη τη νύχτα, μαζί με ένα γκρουπ από μετανάστες», «Οι φρουροί που ήταν έξω, δεν τους άφησαν ελεύθερους μέχρι να βιάσουν ο ένας τον άλλον. Ευτυχώς, δεν συνέβη σε μένα», είπε ο Αλί.

Σε έναν άλλο καταυλισμό στην Τρίπολη, η Φαθία είπε ότι οι γυναίκες δεν εξαιρούνται, περιγράφοντας πως όλη η οικογένειά της κακοποιήθηκε, με τους άνδρες να είναι σκοπίμως στοχευμένοι. «Το χειρότερο πράγμα που έκαναν, είναι να με βιάσουν μπροστά στον μεγάλο μου γιο. Από τότε δεν μου μιλάει», είπε η Φαθία.

Πέρυσι, ο δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μεγαλύτερη χρηματοδότηση ώστε να ενδυναμώσει και να διευρύνει τις έρευνες σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη.

Στις 15 Αυγούστου το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μαχμούντ Αλ Γουερφαλι, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου και συμμάχου του Χαλίφα Χαφτάρ, του ανθρώπου που έχει υπό έλεγχο την ανατολική Λιβύη εδώ και χρόνια.

Μετά από αυτές τις ενέργειες, η ομάδα στην Τυνίδα τώρα γνωρίζει ότι τα βίντεό της θα είναι νόμιμα και έγκυρα να παρουσιαστούν, γεγονός που θα εντείνει τις έρευνες της ομάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...