Υγεία

Οι 5 κακές συνήθειες που όλοι έχουμε και είναι πιο θανατηφόρες από το κάπνισμα

Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση του ποσοστού, αλλά παρόλα αυτά, παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%, έχοντας σημειώσει σημαντική μείωση από το 1965 που ήταν 42%. Πέρα από το κάπνισμα όμως, υπάρχουν τουλάχιστον 5 ακόμη συνήθειες που είναι σχεδόν εξίσου θανατηφόρες σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μοναξιά

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων και η παραμέληση της προσωπικής επαφής οδήγησαν τον πρώην γενικό χειρουργό Vivek Murthy να χαρακτηρίσει τη μοναξιά ως μια θανατηφόρα παγκόσμια επιδημία.

Η Julianne Holt-Lunstad, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, διαπίστωσε στην έρευνάτης ότι η μοναξιά μειώνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, όσο και το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Καθιστική ζωή

Για κάθε 2 ώρες καθιστικής ζωής, παρατηρήθηκε πως αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μιας σειράς καρκίνων όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του ενδομητρίου.

Απώλεια ύπνου

Σύμφωνα με το CDC, η στέρηση του ύπνου ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς περίπου 50 με 70 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από σχετικές διαταραχές.

Ο καθηγητής Valery Gafarov, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημείωσε το 2015 ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής σε παρόμοιο βαθμό με την κανονική χρήση τσιγάρων.

Σολάριουμ

Το 2014, ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο JAMA που διαπίστωσε ότι το σολάριουμ οδήγησε σε περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος από ό, τι το κάπνισμα σε καρκίνο του πνεύμονα.

Κακή διατροφή

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει διαπιστώσει ότι τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε δυνητικά θανατηφόρα νοσήματα με παρόμοιους, αν όχι υψηλότερους ρυθμούς, από ότι κάπνισμα

Το 2016, οι ερευνητές που μελέτησαν τους κινδύνους θνησιμότητας από την κακή διατροφή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θνησιμότητας υπερβαίνουν τα συνδυασμένα ποσοστά θανάτου από τα αλκοολούχα ποτά, ναρκωτικά, σεξ χωρίς προστασία και καπνό.

viralman.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ