Οικονομία

Οι ανατροπές στο έντυπο Ε3 της εφορίας – Θα χτυπά καμπανάκι για ελέγχους

Τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού εντύπου Ε3, που υποβάλλουν κάθε χρόνο στην εφορία, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, πάνω από 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής.

Στο νέο Ε3, το οποίο θα δοθεί στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των αυτοαπασχολουμένων για να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, θα δίδεται έμφαση στην ακριβέστερη αποτύπωση των διαφόρων κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία δραστηριότητας και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο.

Βασικά χαρακτηριστικά

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στο 9ο Τax Forum, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ειδικότερα ότι βρίσκεται στην τελική του φάση ο ανασχεδιασμός του εντύπου Ε3, στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δηλώνουν κάθε χρόνο αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να προσδιοριστούν τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματά τους. Το σχέδιο του νέου εντύπου θα δοθεί για παρατηρήσεις στους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς. Βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού του εντύπου Ε3 είναι:

* Η συγχώνευση των πινάκων με τα δεδομένα για τα απλογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία.

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς υποθήκες για όσους έχουν ρυθμισμένα τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο

* Η έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων και των λοιπών υπόχρεων υποβολής του εντύπου, ώστε η Φορολογική Διοίκηση να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

Πρόσθετες αλλαγές

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε εξάλλου ότι:

1 Βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο σχεδιασμός των αλλαγών και στο νομοθετικό πλαίσιο για το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αντιμετωπιστούν οι «υπερβολές», που δυσκολεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι η κατάργηση της υποχρέωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία είναι ρυθμισμένα να βάζουν υποθήκη σε ένα ή περισσότερα ακίνητα που κατέχουν όταν θέλουν να μεταβιβάσουν κάποια ακίνητα στα παιδιά τους. Επιπλέον, αναμένεται να αυξηθεί ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από τους 2 στους 3 ή 4 μήνες για όσους δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο και από τον 1 στους 2 ή 3 μήνες για όσους έχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές ρυθμισμένες.

Ακριβέστερη αποτύπωση εσόδων-εξόδων ώστε να «αναδύονται» οι περιπτώσεις με μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο

2 Υπεγράφη χθες εγκύκλιος με την οποία ο χρόνος αναδρομής των ανακλητικών/τροποποιητικών δηλώσεων και του δικαιώματος επιστροφής φόρων αυξάνεται από την 3ετία στην 5ετία και εναρμονίζεται με τη σχετική -παγιωμένη πλέον- νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διεθνής συνεργασία

Επιπλέον, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην προώθηση συνεργασίας που δρομολογείται για να μπει φρένο στο διασυνοριακό αρμπιτράζ, ενώ αναφερόμενος στα Paradise Papers τόνισε ότι καταδεικνύουν την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. «Θα παρακολουθήσουμε το θέμα στενά, συμμετέχοντας άλλωστε στην ειδική ομάδα του ΟΟΣΑ», υπογράμμισε.

Γενικότερα δε ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι η διευκόλυνση των ιδιωτών και επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών είσπραξης των δημοσίων εσόδων, αλλά και η αντιμετώπιση διαδικασιών που επηρεάζουν επενδυτικές αποφάσεις, φρενάρουν την έλευση επενδύσεων και αποθαρρύνουν τους πολίτες να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Γιώργος Παλαιτσάκης

[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...