Σκοπιανό

Κρίση ταυτότητας στα Σκόπια: «Δεν είναι συνετό να διεκδικούμε την κληρονομία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε ο ΥΠΕΞ - Σφαλιάρα από τη Ρωσία για τα περί ΝΑΤΟ

Οι Σκοπιανοί ομολογούν τον αλυτρωτισμό τους σε βάρος της Ελλάδας και είναι βέβαιο πώς βρίσκονται σε μία... κρίση ταυτότητας. Μετά την παραχάραξη της Ιστορίας, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, τώρα έρχεται τώρα να υποστηρίξει πώς «δεν είναι συνετό να διεκδικούμε την κληρονομία του Μεγάλου Αλεξάνδρου». 

Το ερώτημα που εξακολουθεί ωστόσο να ισχύσει είναι, πρόκειται για μια ευκαιριακή μεταστροφή στη στάση του για λόγους εσωτερικούς ή έχουν τραβήξει οι ΗΠΑ το αυτί της κυβέρνησης Ζάεφ προκειμένου να κλείσει το θέμα με την Ελλάδα (σ.σ. μιλάμε για το θέμα της ονομασίας) προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ; Πιθανότατα το δεύτερο. 

Όπως και να έχει πάντως η υπόθεση αυτή έχει ακόμη πολύ δρόμο, καθώς οι ΗΠΑ μπορεί να ασκούν πιέσεις στα Σκόπια, αλλά είναι βέβαιο πώς το κάνουν και προς την Ελλάδα. Και εκεί θα έρθουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Τσίπρα. Όταν δηλαδή θα πέσουν στο τραπέζι ξανά τα ονόματα. 

Σε ένα νέο απόσπασμα της συνέντευξης του στο Kanal 5, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμίτροφ, κωδικοποίησε ουσιαστικά το νέο «δόγμα» της χώρας, ενόψει των νέων συνομιλιών με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αποκηρύσσοντας την εθνικιστική ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της Ελλάδας.

«Δεν είναι συνετό να διεκδικήσουμε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου σαν κάτι που ανήκει στα Σκόπια» επεσήμανε, ενώ καυτηρίασε και τη δημοσίευση αλυτρωτικών χαρτών της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας» μέσα στην οποία περιέχεται η μισή βόρεια Ελλάδα. «Είναι δείγμα του παράνομου επεκτατισμού» τόνισε.

Ο επικεφαλής της Σκοπιανούς διπλωματίας, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι, λέγοντας πως επί των ημερών της η χώρα απομονώθηκε διεθνώς.

Αναλυτές στα Σκόπια, εκτιμούν πώς οι τελευταίες συνεχείς. δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζαεφ  και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν θετικό κλίμα με την Ελλάδα και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη της χώρας, για το άδοξο φινάλε του σχεδίου «αρχαιομακεδονοποιησης» που μεθοδικά επιχειρούσε να επιβάλλει ο Γκρούεφσκι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ, δεν είναι άσχετες με τις φωνές στη κυβέρνηση που ζητούν ευθέως την απομάκρυνση αγαλμάτων κα μνημείων από το κέντρο των Σκοπίων, που σχετίζονται με την ελληνική ιστορία, με κυριότερο αυτό του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Στο μεταξύ η Μόσχα αντέδρασε σκληρά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε ότι αναμένει έντονη αντίδραση από τη Ρωσία για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη στο «Antena M» του Μαυροβουνίου ο Ζάεφ είπε ότι ο κύριος στόχος του είναι η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ότι είναι έτοιμος για τη σκληρή αντίδραση της Ρωσίας, όταν θα έρθει η στιγμή της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η ρωσική πρεσβεία αντέδρασε έντονα στη συνέντευξη του πρωθυπουργού των Σκοπίων, όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο Tanjug. «Καταδικάζουμε τους αβάσιμους και επιβλαβείς ισχυρισμούς του Ζόραν Ζάεφ. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών και προκαλούν μόνιμη βλάβη στις σχέσεις και στη συνεργασία», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Εξάλλου, η τηλεόραση των Σκοπίων «Nova» παρουσίασε τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία δήλωσε ότι «οι ισχυρισμοί του Ζάεφ είναι αβάσιμοι» και ότι «θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα». Η Ζαχάροβα διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, χρησιμεύουν για να αποκρύψουν την «επιτάχυνση της συμμετοχής του βαλκανικού κράτους στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ