Εκκλησία της Ελλάδος

Κοσμοσυρροή στην πρώτη λατρευτική σύναξη για την αγιοκατάταξη του Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη- Ευλογήθηκε το κόλλυβο του Αγίου(ΦΩΤΟ)

Με αισθήματα μεγάλης χαράς και ιδιαίτερης συγκίνησης η Ι. Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων υποδέχθηκε την θεοφώτιστη Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία, συνεδριάζουσα στο Φανάρι, υπό την προεδρία Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, την αναγραφή του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ στην Εύβοια (1920-1991), στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, την οποία ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και την διαβίβασε στο Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μετά την επίσημη αναγγελία του γεγονότος στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τόσο από το Οικουμενικό πατριαρχείο, όσο και από τον Θεοφιλέστατο Αρχιγραμματέα της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμεντα, το πρωί της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος έδωσε σχετική οδηγία και το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, σήμαναν χαρμόσυνα όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών και των Ι. Μονών σε όλο το μήκος και πλάτος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και, κυριολεκτικά με δάκρυα στα μάτια, ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός της τοπικής Εκκλησίας, πληροφορήθηκε το ευχάριστο αυτό γεγονός, το οποίο ανέμενε από πολύ καιρό, αφού στην συνείδηση του πληρώματος (Κλήρου και Λαού) της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, την οποία εξέφρασε ο Επίσκοπός μας στην πρότασή του περί της Αγιοκατατάξεως, ο Γέροντας Ιάκωβος αναγνωριζόταν ως Άγιος, μέτοχος της Αγιότητος του Αγίου Θεού μας.

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 το πρωί, στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γεροντος, στην οποία επί τεσσαρακονταετία και πλέον ασκήτεψε ο νεοφανής Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία για πρώτη φορά εψάλησαν τροπάρια αφιερωμένα στον νέο Άγιο, ενώ ετελέσθη και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία, με πολλή συγκίνηση, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων και πολλών Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως και συμπροσευχομένων Κληρικών, Ηγουμένων, Μοναχών και Μοναζουσών και πολλών ευσεβών χριστιανών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθε και ο εκ Χαλκίδος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος συνεδέετο με πνευματικούς δεσμούς με την. Ι. Μονή και τον Όσιο Ιάκωβο.

Προ της Απολύσεως έγινε η ευλογία των Άρτων, ευλογήθηκε το κόλλυβο του Αγίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν για να δοξολογήσουν τον Θεό και να τιμήσουν τον νέο Άγιο.

Στην ομιλία του, εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για το τόσο χαρμόσυνο γεγονός της Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο γέμισε με χαρά τις ψυχές του ευαγούς Κλήρου και του φιλοχρίστου Λαού της τοπικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή του Οσίου Ιακώβου, τον οποίον και ο ίδιος αξιώθηκε να γνωρίσει, μέσω του προκατόχου του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου του Α΄, ο οποίος, μάλιστα, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, από πολύ νωρίς διείδε την αρετή του Οσίου και γι' αυτό, αφ' ενός τον διόρισε Ηγούμενο της Ι. Μονής το 1975 και αφ' ετέρου, συνήθιζε να αναφέρει ότι η Εκκλησία θα τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων Της.

Επιπλέον, ο Μηρροπολίτης τόνισε ότι δεν αρκεί απλά και μόνον να λέμε ότι γνωρίσαμε τους Αγίους και ότι προέρχονται από τον Τόπο μας, αλλά κυρίως να αγωνιζόμαστε να μιμηθούμε την ζωή τους, να ποθήσουμε την σχέση που οι ίδιοι είχαν με τον Θεό και να θελήσουμε να τους ομοιάσουμε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την ευλογημένη αυτή Απόφαση, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συνδεόταν με τον Όσιο Γέροντα Ιάκωβο, και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ομοφώνως ενέκρινε την πρότασή του περί Αγιοκατατάξεως, η οποία, όπως τόνισε, εξέφρασε την συνείδηση του πληρώματος ολόκληρης της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Αυτή η Απόφαση της Αγιοκατατάξεως, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ενώ δεν άλλαξε κάτι ως προς την βεβαιότητα της Αγιότητος του Γέροντος Ιακώβου, η οποία ήταν δεδομένη και προ αυτής, οδήγησε όλους σε ανώτατα αισθήματα χαράς, αγαλλιάσεως, ασφάλειας και ευλογίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος προανήγγειλε σε όλους ότι θα ακολουθήσουν και επίσημες τελετές, σύμφωνα με την τάξη και την παράδοση της Εκκλησίας, για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου, σε χρόνο που θα αναγγελθεί προσεχώς.

Αμέσως μετά την συγκινητική ομιλία του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Ιακώβου, την οποίαν κρατούσαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου και ο Ηγούμενος Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, πέριξ του Ιερού Ναού του Μοναστηριού, η οποία σταμάτησε προ του Τάφου του Οσίου Ιακώβου, όπου αναπέμφθηκε Δέησις και εψάλησαν τα Απολυτίκια, τα οποία συνέθεσαν πολλοί Υμνογράφοι, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο δρ Χαράλαμπος Μπούσιας, όπως και εκείνο, το οποίο συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ειδικά γιά την περίπτωση της Αγιοκατατάξεως, σε ήχο γ΄ (Θείας Πίστεως):

«Χαίρει σήμερον Εύβοια πάσα,

τω αγγέλματι, εκ Φαναρίου,

ότι Ιάκωβος δέλτοις εγγέγραπται

και εν χοροίς των Αγίων κατέταξε,

η Εκκλησία Χριστού η πρωτόθρονος.

Διό άπαντες αυτόν ευφημήσωμεν,

μάνδρας Οσίου Δαυΐδ, νέον Όσιον».

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, οι οποίες μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και, σε σύνδεση με αυτόν, και από Ραδιοφωνικούς Σταθμούς άλλων Ιερών Μητροπόλεων, ανά την Ελλάδα, ο Ηγούμενος Αρχιμ. Γαβριήλ και οι Πατέρες της Μονής είχαν φροντίσει για την παρασκευή και διανομή προς όλους τους προσκυνητές κερασμάτων και φαγητού.

Στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, άπαντες, ο Επίσκοπος, ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής του Κυρίου Λαός, με μεγάλη συγκίνηση και με έντονη προσευχητική διάθεση αναφωνεί: «Όσιε πάτερ ημών Ιάκωβε, πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών».

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλείου - Λάρισα

Ανδρέας Ρούκο - Χαλκίδα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...