Οικονομία

Άγριο «μαχαίρι» στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα - Κόπηκαν οι μισές - Πώς θα κάνετε τα σωστά βήματα και οι «γκρίζες ζώνες»

Τις πρώτες ώρες που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων όσον αφορά στη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος υποβλήθηκαν συνολικά 23.000 αιτήσεις. Ωστόσο, απ' αυτές οι μισές είτε απορρίφθηκαν λόγω του ότι οι αιτούντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις είτε δεν υποβλήθηκαν οριστικά, καθώς υπήρξαν διαδικαστικές δυσκολίες. Η αλήθεια πάντως είναι πώς υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» κυρίως για τους ανέργους, αλλά και τους φιλοξενούμενους. 

Συγκεκριμένα, η ειδική φόρμα άνοιξε και από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της μέχρι και τις 22:00 το βράδυ είχαν προσπαθήσει να πάρουν τα χρήματα 23.000 άτομα. Από τις αιτήσεις που έγιναν τις πρώτες ώρες λειτουργίας αποδείχθηκε ότι πολλοί δυσκολεύονται ή κάνουν λάθη, καθώς έγιναν δεκτές μόνο 9.000 αιτήσεις.

Τα βήματα για την σωστή συμπλήρωση της αίτησης

Το πρώτο βήμα, αφού κάποιος μπει με τους κωδικούς για το taxisnet, είναι η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ και η συναίνεση για επεξεργασία των στοιχείων του ίδιου του αιτούντος της συζύγου, των τέκνων και των φιλοξενουμένων.

Αμέσως μετά εμφανίζεται η λίστα με τα προσωπικά στοιχεία των μελών της οικογένειας, η περιουσιακή στοιχεία, αλλά και τα στοιχεία για το εισόδημα.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση ενός αριθμού IBAN για την είσπραξη των χρημάτων. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του αριθμού. Σε αυτό το βήμα απαιτείται και η συμπλήρωση ενός αριθμού τηλεφώνου, αλλά και ένα e-mail για τυχόν ειδοποιήσεις.

Προσοχή: Στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενοι θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση από τους ίδιους μέσω των δικών τους κωδικών στο taxisnet για την χρήση των στοιχείων.

Η φόρμα θα σας ενημερώσει αυτόματα για το πόσα και ποια άτομα θεωρούνται φιλοξενούμενοι και πρέπει να υπάρξει συναίνεση επεξεργασίας στοιχείων.

Μετά και την συμπλήρωση αυτών των στοιχείων θα εμφανιστεί στη φόρμα εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια.

Τέλος θα πρέπει να πατήσετε την ένδειξη “έγκριση – συναίνεση” έτσι ώστε να λάβετε τα χρήματα.

Τι γίνεται όταν υπάρχουν λάθη

Εάν υπάρχει λάθος στον ΑΜΚΑ θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο ΚΕΠ.

Εάν στο σύστημα εμφανίζεται λάθος χρόνος ασφάλισης θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΕΦΚΑ.

Εάν το σύστημα παρουσιάζει λάθη στον χρόνο ανεργίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ.

Για τη διόρθωση των λαθών υπάρχει περιθώριο ως τις 12 Δεκεμβρίου που είναι και η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων.

Οι γκρίζες ζώνες

Προϋπόθεση 1: Να είσαι άνεργος για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν συμπληρώσει 4-5 μήνες χωρίς δουλειά, δεν θα δουν ποτέ μέρισμα.

Προϋπόθεση 2: η ελάχιστη ανεργία των 6 μηνών να είναι συνεχόμενη. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρήκες μια δουλειά για έναν μήνα και στη συνέχεια ξαναέμεινες άνεργος, δεν θα δεις ποτέ μέρισμα. 

Μεγάλο το μπλέξιμο και τους με τους φιλοξενούμενους και ήδη πολλοί λογιστές τραβάνε τα μαλλιά τους, καθώς είτε το σύστημα «μπλοκάρει» από συγκεκριμένες αλλά όχι λίγες ειδικές περιπτώσεις είτε δεν υπάρχει σαφής απάντηση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιος ήταν ένα εξάμηνο φιλοξενούμενος κι ένα εξάμηνο είχε ιδιοκατοίκηση, αλλά το σύστημα τον θεωρεί ως φιλοξενούμενο άρα δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. Σε άλλη περίπτωση, κάποιος που δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενος για τη χρήση του 2016, φέτος από τον Ιανουάριο κιόλας ζει μόνος του, έχει τα δικά του οικογενειακά βάρη, αλλά παρά ταύτα το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτήν την αλλαγή, ούτε καν με δυνατότητα ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης κι έτσι δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. 

Και τι γίνεται στην περίπτωση που ο φιλοξενούμενος του 2016, έχει αποβιώσει στη διάρκεια του 2017; Πώς και ποιός θα πρέπει να συναινέσει στην άντληση στοιχείων από το Taxis για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του μερίσματος για το νοικοκυριό, όπως προβλέπει η διαδικασία που ορίζει η σχετική Απόφαση;

Και τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος της φορολογικής δήλωσης έχει αποβιώσει στη διάρκεια του 2017; Από τις ερωτήσεις- απαντήσεις που δημοσιοποίησε εν είδει οδηγού το υπουργείο Οικονομικών αλλά κι από την ίδια την Απόφαση, προκύπτει ότι η μοναδική αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού που γίνεται αποδεκτή, είναι η γέννηση τέκνων στη διάρκεια του 2017. 

Απολύτως ξεκρέμαστες μένουν οι χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες, αφού σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται για επιδόματα τέκνων, για τα κριτήρια του μερίσματος δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με μια οικογένεια όπου υπάρχουν και πατέρας και μητέρα. Έτσι, στην Απόφαση, προβλέπεται προσαύξηση 0,25 για κάθε παιδί, αλλά ο ένας και μοναδικός γονέας αντιμετωπίζεται ως μονάδα, χωρίς πλασματική προσαύξηση 0,5 για το γονέα που λείπει. 

Αναπάντητο μένει, επίσης, το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη διάρκεια του 2017. Η Απόφαση ορίζει ότι «ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων», άρα δεν καλύπτει περιπτώσεις ανασφάλιστων πλην των ηλικιωμένων.

Και τι γίνεται αν κάποιος είχε το 2016 κάποιο ακίνητο αντικειμενικής αξίας- άρα πλασματικής- 130.000 ευρώ αλλά το “σκότωσε” στη διάρκεια του 2017, για να μπορέσει να ζήσει; Πολύ απλά δεν θα πάρει το μέρισμα, καθώς το σύστημα “διαβάζει” την περιουσιακή κατάσταση του 2016 και ουδεμία μεταβολή εντός του 2017.

Καλά ξεμπερδέματα θα πρέπει να εύχονται όσοι αντιμετωπίσουν πρόβλημα γραφειοκρατίας, κοινώς λάθη και αναντιστοιχίες στους ΑΦΜ, στους ΑΜΚΑ και το χειρότερο όλων στον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης που απαιτείται. Όπως ορίζει η Απόφαση, θα πρέπει να σπεύσουν στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις κι εν συνεχεία να επανέλθουν για να υποβάλουν αίτηση για το μέρισμα. Φυσικά αν προλάβουν...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ