Κόσμος

Καταλονία: Χάνουν έδαφος οι αυτονομιστές έναν μήνα πριν τις εκλογές

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να μην καταφέρουν να διατηρήσουν μια απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο μετά τις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου μήνα, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να αυξήσουν το μερίδιο των ψήφων τους.

Ενδεχόμενη αποτυχία να κερδίσουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα ήταν πλήγμα για τους καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ντε φάκτο δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να επιβάλει την διακυβέρνηση της περιφέρειας απ' ευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Μετά τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες, η καθαίρεση της αποσχιστικής καταλανικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο έχει περιορίσει προς το παρόν τις εντάσεις, αν και μια νίκη του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας τον Δεκέμβριο θα βύθιζε και πάλι στην αβεβαιότητα τη βορειοανατολική αυτή περιφέρεια.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προβλέπεται να κερδίσουν 46% των ψήφων, ελαφρώς κάτω από το 47,7% που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές το 2015. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να κερδίσουν επίσης 46%, σημειώνοντας άνοδο από το 40% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia.

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν 67 έδρες, μία λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζονται για να ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο.

Οι ενωτικές δυνάμεις δεν θα είχαν ούτε αυτές την πλειοψηφία στο εν λόγω σενάριο, αν και η δημοσκόπηση δείχνει πως πολλοί ψηφοφόροι, γύρω στο 23%, παραμένουν αναποφάσιστοι.
Το ενωτικό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos φαίνεται πως θα σταθεροποιήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη με 25,3% των ψήφων, κερδίζοντας δυνάμεις από την καταλανική πτέρυγα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργου Μαριάνο Ραχόι, που πέφτει στο 5,8% και χάνει πέντε από τις 11 έδρες της.

Η συμμετοχή στις εκλογές, για τις οποίες ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε χθες ότι θα είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της περιφέρειας, προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ 80%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...