Τεχνολογία

Η Samsung τρολάρει όσους περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το νέο iPhone (βίντεο)


Με μια εξαιρετικά επιθετική διαφήμιση, εκθέτοντας και διακωμωδώντας ανελέητα τα μειονεκτήματα του iPhone από καταβολής του, η Samsung αποπειράται να αναχαιτίσει το ρεύμα του καταναλωτικού κοινού προς το «Χ». Το πιο ακριβό και πιο εξελιγμένο κινητό τηλέφωνο που παρήγαγε ποτέ η Apple διανύει τις πρώτες του ημέρες στην αγορά και οι πωλήσεις του ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Και παρόλο που η τιμή πώλησής του (από 1.000 δολάρια), καθώς και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά έχουν προκαλέσει έντονες διχογνωμίες, χάρη στις υψηλές πωλήσεις του «X» η μετοχή της Apple καλπάζει σε επίπεδα ρεκόρ. Ήδη χάρη στο επετειακό iPhone (συμπληρώθηκε δεκαετία από την εμφάνισή του) η χρηματιστηριακή αξία της Apple άγγιξε τα 900 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 19%.

 

Το τελευταίο διαφημιστικό της Samsung ουσιαστικά εγκαινιάζει μια νέα περίοδο δι-εταιρικών «εχθροπραξιών» ανάμεσα στους δύο γίγαντες της παγκόσμιας παραγωγής smartphone. Ταυτόχρονα, όμως, η ενέργεια που δαπανήθηκε από τη Samsung, όπως και το κόστος δημιουργίας του μικρού φιλμ, εν τέλει, αποδεικνύουν έμπρακτα πόσο υπολογίζει την Apple ως αντίπαλο. Και, μάλλον, το πόσο ανησυχεί για την επιτυχία του «Χ». Εάν η Samsung θεωρούσε το «Χ» ως ένα ασήμαντο μοντέλο, με προδιαγεγραμμένη πορεία προς το ναδίρ των πωλήσεων, απλώς δεν θα χρησιμοποιούσε ένα τόσο καλοφτιαγμένο διαφημιστικό σποτ για να πλήξει την Apple. Κάτι που, ομολογουμένως, το πετυχαίνει με εντυπωσιακή ευστοχία -έστω και εάν οι υποψήφιοι κάτοχοι του πανάκριβου iPhone κατασκηνώνουν έξω από τα Apples Stores και περιμένουν καρτερικά επί ώρες για να το αποκτήσουν.

Η... επίμαχη διαφήμιση της Samsung:
https://www.youtube.com/embed/R59TevgzN3k

 

Στο βίντεο προβάλλεται ένας αφοσιωμένος αγοραστής συσκευών Apple, ο οποίος από το 2007 σπεύδει να αγοράσει κάθε νέο μοντέλο iPhone, μόνο και μόνο για να δοκιμάζει πάντα κάποιου είδους απογοήτευση. Κάθε φορά υπήρχε, κατά τη Samsung, κάποιο σοβαρό ελάττωμα στο τηλέφωνο της Apple, είτε εξαιτίας της περιορισμένης χωρητικότητας μνήμης στο πρώτο, είτε από τη μικρή οθόνη στο iPhone 4 και 5, είτε από το πόσο ευαίσθητο στο νερό ήταν το iPhone 6.

Στη διαφήμιση, η οποία τιτλοφορείται «Growing up» δηλαδή «Ωριμάζοντας», ο πρωταγωνιστής στο τέλος φαίνεται να κάνει στροφή 180 μοιρών. Επιλέγει να αγοράσει το Galaxy Note 8 της Samsung, κοιτάζοντας απαξιωτικά όσους περιμένουν στην ατελείωτη ουρά για να αποκτήσουν το νέο iPhone.

Μένει να δούμε αν η Apple θα απαντήσει στη νέα προσβολή της Samsung, η οποία έχει στα σκαριά το νέο της μοντέλο, το Galaxy Note 9. Άλλωστε, η Apple δεν άφησε να περάσει ασχολίαστο το σκάνδαλο με τις προβληματικές μπαταρίες των Samsung Note 8, που ανατινάζονταν στα καλά καθούμενα.

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς Samsung και Apple είναι γνωστή, καθώς σκοπός κάθε τους μοντέλου είναι να ξεπεράσει σε πωλήσεις το αντίστοιχο του αντιπάλου τους και να κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών. Μάλιστα, κανείς από τους δυο δεν φαίνεται να διστάζει να παίξει στα όρια του unfair τα τελευταία χρόνια, δυσφημίζοντας ευθέως ο καθένας τον ανταγωνιστή του.

Η έντονη αντιπαλότητα των δύο εταιρειών έχει αποδειχθεί με πλείστες δικαστικές διαμάχες μεταξύ τους για αντιγραφή ευρεσιτεχνιών, αλλά και από διάφορα διαφημιστικά βίντεο -ακριβώς όπως το τελευταίο της Samsung. H Apple κατηγορούσε πάντα τη Samsung πως την αντιγράφει, ενώ οι δεύτεροι διαφημίζουν πως βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από την Apple, παρουσιάζοντας πολύ νωρίτερα όσα η Apple διαφημίζει σαν δικές της πατέντες. Αν μη τι άλλο, πάντως, από αυτή τη διαμάχη, το κοινό επωφελείται, όχι μόνο με καλύτερα προϊόντα, αλλά και με διασκεδαστικά φιλμάκια διαφήμισης/δυσφήμισης.

 

Δείτε κάποια από τα παλιότερα διαφημιστικά βίντεο που συδαύλισαν τον πόλεμο Samsung και Apple:


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ