Ιστορία

Η χρυσή σελίδα που έγραψε σαν σήμερα το 1941 το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ

Το Υποβρύχιο Γλαύκος κατά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ήταν σε κατάσταση γενικής επισκευής. Την περίοδο ΜΑΙ 1941 – ΟΚΤ 1944 εξετέλεσε συνολικά 2 πολεμικές περιπολίες.

Το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα Υ/Β έκανε τις λιγότερες πολεμικές περιπολίες και αυτό διότι λόγω εκτεταμένων βλαβών εστάλη για αναγκαστική επισκευή στη Μάλτα.

Στις 4 Απριλίου 1942 και μετά από συνεχή βομβαρδισμό του λιμένα Βαλέτας από γερμανικά αεροσκάφη προξενήθηκαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο Υ/Β με αποτέλεσμα την βύθιση του εντός του λιμένα.

Στον ίδιο βομβαρδισμό εφονεύθησαν ο κυβερνήτης Πλωτάρχης Β.ΑΡΣΑΝΟΓΛΟΥ και ο Ανθυποπλοίαρχος Ι.ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Το υποβρύχιο είχε προλάβει πάντως στις 10/11/1941 βόρεια από τα Χανιά να επιτεθεί με 2 τορπίλες και να βυθίσει το γερμανικό φορτηγό S/S NORBURG.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Διοίκηση Υποβρυχίων είχε έξι Υ/Β εκ των οποίων βυθίστηκαν τα τέσσερα (Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ Υ-1, Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ Υ-3, Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ Υ-5 και Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ Υ-6,) και οι απώλειες ανήλθαν σε 108 Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναύτες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...