Κόσμος

Η Οξφόρδη απέσυρε το βραβείο της A. Kyi εξαιτίας των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια

Η βρετανική πόλη της Οξφόρδης απέσυρε το βραβείο που είχε απονείμει στην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι το 1997 εξαιτίας της «αδράνειάς της» μπροστά στην κρίση με τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Όταν η Aung San Suu Kyi έλαβε το βραβείο Freedom of the City το 1997 ήταν επειδή ενσάρκωνε τις αξίες της ανεκτικότητας και του διεθνισμού, που εκπροσωπεί η Οξφόρδη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Σήμερα λάβαμε την άνευ προηγουμένου απόφαση να αποσύρουμε την ανώτατη τιμή που μπορεί να απονείμει πόλη εξαιτίας της καταπίεσης της μειονότητας των Ροχίνγκια», πρόσθετε η ανακοίνωση, που εκδόθηκε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Οξφόρδης χθες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποφάσισε να κατεβάσει από τους τοίχους του το πορτρέτο της Σου Κι, πρώην σπουδάστριάς του.

Η βραβευμένη με Νόμπελ ηγέτιδα της Μιανμάρ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την αδράνεια που επιδεικνύει μπροστά στις διώξεις που υφίστανται οι Ροχίνγκια από τον στρατό της χώρας.

Περίπου 900.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας της Μιανμάρ έχουν καταφύγει στο νότιο Μπανγκλαντές, στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου. Από αυτούς περίπου 620.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τα τέλη Αυγούστου έπειτα από μια επιχείρηση του στρατού.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση για τους φόνους, τις δολοφονίες και τα άλλα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των Ροχίνγκια, δήλωσαν πηγές από τον οργανισμό.
«Θα υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση στις 5 Δεκεμβρίου», εξήγησαν οι πηγές αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ