Κύπρος

Η Κύπρος αγοράζει επιθετικά ελικόπτερα από τη Ρωσία για να προστατεύσει την ΑΟΖ της - Στο «μίνι» εξοπλιστικό συμμετοχή έχει και η Γαλλία



Η Κύπρος αντιλαμβάνεται ότι προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων χωρίς την στοιχειώδη αποτρεπτική ισχύ ή άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει όταν η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς την ΑΟΖ της και προβάλει αξιώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που τρέχει ένα «μίνι» εξοπλιστικό πρόγραμμα προσθέτοντας μάλιστα σε αυτό επιθετικά ελικόπτερα και ελικόπτερα με αντιαρματικές δυνατότητες. Οι προμήθειες αυτές θα γίνουν με την συμβολή της Γαλλίας, η οποία έχει αυξημένη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η Εθνική Φρουρά προτίθεται να αποκτήσει οκτώ ελικόπτερα εκ των οποίων τα τέσσερα, τα οποία θα εξοπλιστούν ώστε να αποκτήσουν αντιαρματικές δυνατότητες, μάλλον θα προέλθουν από τη Γαλλία, ενώ τα άλλα τέσσερα τα οποία θα είναι επιθετικά θα αποκτηθούν μέσω ανοικτού διαγωνισμού.

Είναι πολύ πιθανό να προέλθουν από την Ρωσία, αφού τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι γνώριμα στην Κύπρο και υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα η Μόσχα είναι αυτή που έχει προμηθεύσει, μαζί με την Γαλλία τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε στην Εθνικού Φρουρά Mil Mi 28NΗ.

Ήδη, για τα πρώτα τέσσερα ελικόπτερα η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε προσφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία για εκσυγχρονισμό και παράδοση τεσσάρων Gazelle (παλαιότερα μοντέλα των οποίων διαθέτει ήδη η Ε.Φ.) και η προσφορά εξετάζεται. Για τα υπόλοιπα τέσσερα οι προσφορές θα προκηρυχθούν εντός του 2018.

Ο λόγος απόκτησης των οκτώ ελικοπτέρων δεν είναι μόνο η ικανοποίηση των επιχειρησιακών αναγκών που προέκυψαν ύστερα από μελέτη του ΓΕΕΦ, αλλά και η αναπλήρωση υφιστάμενων ελικοπτέρων σε περίπτωση που αυτά ακινητοποιηθούν όπως συνέβη με το ένα από τα τρία ελικόπτερα Agusta-Westland (AW139) το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 28 μήνες.

Η Εθνική Φρουρά θέλει να διασφαλιστεί ωστόσο πως όποια ελικόπτερα και αν αγοραστούν θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ανταλλακτικών αλλά και έγκαιρη συντήρησή τους, ώστε να διατηρούν την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

https://www.youtube.com/embed/Cjdm9JHp8YU
https://www.youtube.com/embed/_OR62Fo3LoI

Στο μεταξύ γίνεται έρευνα στην Κύπρο για το καθηλωμένο ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς εν μέσω απειλών και εκβιασμών της Άγκυρας.  Όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», «κινήθηκε γη και ουρανός» για να εξασφαλιστούν ανταλλακτικά αλλά αυτό δεν κατέστη ακόμη δυνατόν, παρότι στη διαδικασία ενεπλάκησαν τα Υπουργεία Άμυνας Κύπρου και Ιταλίας.

Ύστερα από πολλές προσπάθειες παρενέβη η ίδια η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας προς την κατασκευάστρια εταιρεία, κάτι το οποίο άνοιξε το δρόμο προμήθειας και τώρα υπάρχει προσδοκία ότι η Ε.Φ. θα προμηθευτεί σύντομα τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για την επιδιόρθωση του ακινητοποιημένου ελικοπτέρου. Δηλαδή, αφαιρέθηκαν από αυτό ανταλλακτικά που τοποθετήθηκαν στα άλλα δύο για να είναι σε θέση να διενεργούν πτήσεις.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής παρεμβαίνει με σκοπό να ελέγξει τις πρόνοιες της σύμβασης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή διασφάλιζε τα συμφέροντα της Κύπρου και αν ναι, γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι πρόνοιες της.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στο παρελθόν ζητήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ως προς το κατά πόσο η πώληση της κατασκευάστριας εταιρείας σε άλλη εταιρεία επηρεάζει τη δέσμευση για προμήθεια ανταλλακτικών στη Εθνική Φρουρά. Δόθηκε απάντηση ότι η πώληση δεν επηρεάζει τη σύμβαση, η οποία δεσμεύει και τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρούσε πως τα τρία ελικόπτερα αγοράστηκαν ακριβά, όπως ακριβά ήταν και τα ανταλλακτικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ