Πολιτική

Η άγνωστη «αετοφωλιά» κρησφύγετο του Γεώργιου Παπαδόπουλου στην Πάρνηθα (βίντεο)


Μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και 6,5 χλμ μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα στέκεται σε σχετικά καλή κατάσταση η "αετοφωλιά" του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Βραδυνής», που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκέμβρη 1973, το ορεινό καταφύγιο είχε δύο ορόφους, έκταση 400 τετραγωνικά μέτρα και ξοδεύτηκαν περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές για την ανοικοδόμησή του, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.

Τα χρόνια της παντοδυναμίας του δικτάτορα, η τοποθεσία του εξοχικού στο βουνό παρέμεινε κρυφή και προστατευόταν από στρατιωτική φρουρά που κατοικούσε σε ξεχωριστό χώρο και διπλή περίφραξη.

Όπως διακρίνουμε και στην αερολήψη του Updrones διέθετε ελικοδρόμιο για την ταχύτερη πρόσβαση του πραξικοπηματία σε αυτό. Για λόγους ασφαλείας υπήρχαν υπόγειες σήραγγες και σύστημα ραντάρ που μπορούσε να καταγράφει τα πάντα με εμβέλεια μέχρι και 300 μέτρα. Σήμερα σε αυτό το γκρίζο σημείο της Πάρνηθας το οποίο είχε καταστραφεί στην καταστροφική πυρκαγιά του 2007 συναντάμε μόνο τα αναρίθμητα ελάφια της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ