Διατροφή

Επτά τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε λευκά δόντια

Ένα κατάλευκο λαμπερό χαμόγελο μπορεί να μοιάζει ανέφικτο, αν όμως φροντίζετε σωστά τα δόντια σας, μπορείτε να το αποκτήσετε.

Πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι οι ενήλικες δεν καθαρίζουν τουλάχιστον το ¼ των δοντιών τους όταν τα βουρτσίζουν.
Αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στην υγεία των δοντιών σας.

Εκτός από το λάθος βούρτσισμα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βλάψουν το χαμόγελό σας.
Σύμφωνα με τον οδοντίατρο πολλών διασημοτήτων Δρ Richard Marques, αυτές είναι οι επτά πιο βλαβερές τροφές για τα δόντια σας:

Λεμόνια

Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα που μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών σας. Αντικαταστήστε τα με λιγότερο όξινες τροφές, όπως είναι η μπανάνα και το καρπούζι. Προσπαθήστε επίσης να πίνετε τους χυμούς φρούτων με καλαμάκι για να επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο τα δόντια σας.

Πατατάκια

Τα πατατάκια περιέχουν πολύ άμυλο που μετατρέπεται σε σάκχαρα στη στοματική κοιλότητα. Στη συνέχεια παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και δημιουργούν βακτήρια που προκαλούν πλάκα. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε νήμα και να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.

Ποπ κορν

Τα ποπ κορν έχουν επίσης την ιδιότητα να κολλάνε ανάμεσα στα δόντια, προκαλώντας συσσώρευση πλάκας. Όταν τρώτε ποπ κορν, αποφεύγετε να προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη.

Άσπρο ψωμί

Το άσπρο ψωμί περιέχει απλούς υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης που διασπάται στο στόμα, δημιουργώντας διαβρωτικά οξέα όταν μασάτε. Μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού, ξεπλένετε το στόμα με στοματικό διάλυμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να αποφύγετε τη συσσώρευση πλάκας.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πολύ όξινες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Όταν τις καταναλώνετε ωμές, π.χ. σε σαλάτα, φροντίστε να τις συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα, προκειμένου να μην εκτίθενται άμεσα τα δόντια σας.

Γλυκά

Τα γλυκόξινα περιέχουν πολλά είδη οξέων και έχουν την τάση να κολλάνε στα δόντια για μεγαλύτερο διάστημα από τα γλυκά. Είναι απαραίτητο να αφήνετε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα από την κατανάλωση γλυκών πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας για να δώσετε στο σμάλτο των δοντιών χρόνο να δράσει.

Μπαλσάμικο

Το μπαλσάμικο ξύδι μπορεί να είναι καταστροφικό για τα δόντια σας, καθώς έχει πολύ έντονο χρώμα, αλλά και πολλά οξέα. Το αποτέλεσμα είναι ότι λεκιάζει τα δόντια και προκαλεί διάβρωση. Αν φάτε κάτι που περιέχει μπαλσάμικο, πιείτε ένα ποτήρι νερό για να καθαρίσετε τη στοματική κοιλότητα.

Πηγή: express.co.uk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ