Κόσμος

Επιστημονική βάση στην Ανταρκτική θέλει να στήσει η Τουρκία


Η Τουρκία αναζητά συνεργασία με άλλες χώρες προκειμένου να στήσει μια επιστημονική βάση στην Ανταρκτική, με χαμηλό κόστος, δήλωσε ο υπουργός Επιστημών και Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική Βουλή ο Οζλού τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να στείλει τρεις φορές επιστημονικές ομάδες πριν αποκτήσει το δικαίωμα να στήσει επιστημονικό σταθμό.

«Στείλαμε την πρώτη ομάδα τον περασμένο χρόνο και θα γίνουν ακόμα δύο, ένα φέτος και ένα άλλο του χρόνου» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός. Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει ήδη διαθέσει 1,27 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα αυτό αλλά ψάχνει για συνεργασία προκειμένου να ρίξει το κόστος.

Ήδη έχουν γίνει επαφές με τη Βρετανία και την Χιλή για αυτό τον σκοπό. Το περασμένο Απρίλιο σε μια ιστορική πρώτη φορά 14 επιστήμονες από την Τουρκία μεταξύ των οποίων γιατροί, βοτανολόγοι και γεωλόγοι μηχανικοί και ωκεανογράφοι από 7 πανεπιστήμια της Τουρκίας πήγαν στην Ανταρκτική σε μια αποστολή μελέτης της κλιματικής αλλαγής.

 

https://www.youtube.com/embed/kydBqA3uPT8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ