Κοινωνία

Εξαρθρώθηκε πανευρωπαϊκό «ΚΕΠ» πλαστών εγγράφων στην Αθήνα

Στην εξάρθρωση κυκλώματος παραγωγής πλαστών εγγράφων που δρούσε σε όλη την Ευρώπη αλλά είχε έδρα την Αθήνα προχώρησε η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την Ιντερπόλ.

Μετά από ένα εξάμηνο ερευνών οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να βάλουν τέλος στη δράση ενός κυκλώματος που προμήθευε τους «πελάτες» του με πάσης φύσεως πλαστά έγγραφα αρίστης ποιότητας - από ταυτότητες και διαβατήρια έως κάρτες υγείας, διπλώματα οδήγησης και πιστοποιητικά βάφτισης και γέννησης.

Στην Ελλάδα η επιχείρηση έγινε το διήμερο 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου με τους αστυνομικούς να κάνουν έφοδο σε 23 σπίτια και καταστήματα.

Συνολικά συνελήφθησαν 20 άτομα από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και το Μπαγκλαντές με τους αστυνομικούς να ανακαλύπτουν τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια σε Παγκράτι, Πατήσια, Νέο Κόσμο και Κυψέλη.

Αυτό που πλέον προβληματίζει τόσο την Ελληνική Αστυνομία όσο και την Ιντερπόλ είναι αν το κύκλωμα αυτό είχε διασυνδέσεις και προμήθευε με έγγραφα το Ισλαμικό Κράτος καθώς τα έγγραφά του διακινούνταν σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι 250 «προϊόντα» του κυκλώματος βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο από τις έρευνες.

Παράλληλα η ΕΛΑΣ ερευνά αν το κύκλωμα είχε απλώσει τα πλοκάμια του στα hotspot προκειμένου εκεί να βρίσκει... πελάτες και να τους προμηθεύει με πλαστά έγγραφα για να φεύγουν σε χώρες του εξωτερικού.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι το κύκλωμα κατάφερνε με τα πλαστά έγγραφα να βγάζει μετανάστες στο εξωτερικό - κυρίως Αλβανούς - μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Οι πλαστογράφοι χρησιμοποιούσαν ως «πρώτη ύλη» είτε άλλα πλαστά είτε κλεμμένα έγγραφα. Ο... τιμοκατάλογος ξεκινούσε από τα 40 ευρώ για μια κάρτα υγείας και έφτανε τα 100 ευρώ για μια ταυτότητα, τα 150 ευρώ για μια άδεια οδήγησης και τα 400-500 ευρώ για ένα διαβατήριο.

Οι υπεύθυνοι του κυκλώματος, μάλιστα, στις περιπτώσεις χορήγησης διαβατηρίων έδιναν ως «δώρο» και άλλα έγγραφα μικρότερης αξίας προκειμένου οι αποδέκτες τους να μπορουν να παραπλανούν τις αρχές σε περίπτωση που κάποιο από τα έγγραφα κινούσε υποψίες.

Υπολογίζεται ότι κάθε ένα από τα τέσσερα εργαστήρια παρασκεύαζε 25 πλαστά έγγραφα την ημέρα.

Ενδεικτικό της πανευρωπαϊκής δράσης του κυκλώματος είναι ότι ένα μέρος από τα πλαστά «προϊόντα» κατασκευάστηκε βάσει εγγράφων που υπήρχαν σε αστυνομικό τμήμα της Ισπανίας στο οποίο έγινε διάρρηξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...