Κοινωνία

Εντός της εβδομάδας η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, καθώς στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, βρίσκονται τα ενεργειακά εκτιμάται ότι το θέμα της ΔΕΗ και της πώλησης των μονάδων που συνθέτουν το «καλάθ» θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξουμε στα θέματα της παραχώρησης μονάδων της ΔΕΗ στις συζητήσεις με τους θεσμούς τόνισε στον Real Fm ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Οπως είπε Μεγαλόπολη και Μελίτη είναι αυτές που προτάσσονται ενώ συμπλήρωσε πως θα υπάρξει πρόνοια για τους εργαζόμενους ή για άλλα θέματα όπως τα προγράμματα τηλεθέρμανσης σε πόλεις της Β. Ελλάδος.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δοκιμής αγοράς (market test) για την πώληση της 1ης μονάδας του ΑΗΣ Φλώρινας και της άδειας για κατασκευή δεύτερης, καθώς και δύο μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, μαζί με τα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν. Το market test είναι πιθανό να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Κινητοποιήσεις από τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αντιδρούν στην πώληση των μονάδων και ήδη έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στις 4 Δεκεμβρίου (ημέρα εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των λιγνιτωρύχων) θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Φλώρινα ενώ θα ακολουθήσει συλλαλητήριο και στη Μεγαλόπολη.

Η κορύφωση των κινητοποιήσεων, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, τοποθετείται όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την πώληση των μονάδων. Η ΓΕΝΟΠ, που διαφωνεί με την πώληση των μονάδων, θεωρεί απίθανο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, εκφράζει αμφιβολίες για την ευόδωση του market test ιδίως υπό το φως των περιορισμών και των επιπλέον βαρών, που θέτει στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων η περιβαλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

Επιπλέον, θεωρεί ότι το ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία αντιπροσωπεύει το εν λόγω «καλάθι» μονάδων υπερβαίνει το 40 % που προβλέπει η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ εκτιμά πως υπάρχουν πιέσεις για προσθήκη και υδροηλεκτρικών στις υπό πώληση μονάδες, κάτι που έχει αποκλείσει ωστόσο η κυβέρνηση.

Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστούν σε σχέση με την πώληση των μονάδων, αφορά και τα εργασιακά. Η ΓΕΝΟΠ θεωρεί την πενταετή προστασία των θέσεων εργασίας ως μίνιμουμ, ενώ θέτει το ερώτημα πώς θα επιλεγούν οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης που θα μεταφερθούν στις ιδιωτικές μονάδες και θα διαχωριστούν από εκείνους που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τριετούς διάρκειας οπότε είναι πιθανό να υπάρξουν σχετικές προβλέψεις και στη νέα Σύμβαση.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ