Αρχείο

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Οι «σκελετοί» του ΠΑΣΟΚ βγήκαν από τις ντουλάπες - Μετά τον δεύτερο γύρο αρχίζουν τα... όργανα - Πιθανή η κατάρρευση του νέου φορέα πριν καν συσταθεί

Από τις κάλπες των εκλογών της Κεντροαριστεράς βγήκαν πολιτικά συμπεράσματα τα οποία σαφώς είναι χρήσιμα. Αυτό που φαίνεται όμως είναι πώς το προσεχές διάστημα θα βγουν και τα «μαχαίρια», καθώς πήγαν σε εκλογές για έναν νέο φορέα χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς θα συγκροτηθεί αυτός, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Ας ξεκινήσουμε από τα πολιτικά συμπεράσματα. Το γεγονός ότι 212.000 πολίτες σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους και πήγαν να ψηφίσουν είναι θετικό. Η αλήθεια είναι πώς κανείς δεν το περίμενε. Υπάρχει βεβαίως το ερώτημα για το ποιοι πήγαν και ψήφισαν. Η κυβέρνηση λέει πώς έσπευσαν στις κάλπες και πολύ της ΝΔ για να στείλουν το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται.

Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Βεβαίως πήγαν στις εκλογές της Κεντροαριστεράς και πολλοί Συριζαίοι για να ψηφίσουν, καθώς είναι δυσαρεστημένοι από τον Αλέξη Τσίπρα και βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν την ενόχληση και τη δυσφορία τους στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Η ΝΔ από την πλευρά της εκμεταλλεύτηκε το αποτέλεσμα για να στείλει το μήνυμα της στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Φώφη Γεννηματά είναι αυτή που επικράτησε με μεγάλο ποσοστό και ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρώτη κυμαίνεται κοντά στο 42,5% και ο δεύτερος στο 24,12%. Για όσους γνωρίζουν το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη, καθώς η κ. Γεννηματά αναμένονταν να ήταν πρώτη και ο κ. Ανδρουλάκης όλοι γνωρίζουν πώς έχει πολύ καλό μηχανισμό στο ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαιώθηκε από τις εκλογές της Κεντροαριστεράς πώς το Ποτάμι έχει στερέψει και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει πλέον απήχηση. Για τους άλλους, πλην του Δημάρχου Αθηναίων δεν υπήρχε καμία τύχη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα κάνουν οι κ.κ. Καμίνης (13,52%) και Θεοδωράκης (9,81%) στον επόμενο γύρο των εκλογών. Ποιον δηλαδή από τους δύο θα στηρίξουν. Αλλά κυρίως πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες. Φαίνεται πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τη στήριξη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του Κώστα Σημίτη για να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, η Φώφη Γεννηματά είχε την στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, αν τελικώς κερδίσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει σίγουρα στο πολιτικό προσκήνιο με κάποιον ρόλο. Ήταν άλλωστε και η πολιτική συμφωνία που είχαν κάνει. Να μείνει εκτός κούρσας ο Γ. Παπανδρέου, να στηρίξει Φώφη Γεννηματά και να αναλάβει κεντρικό ρόλο.

Υπάρχουν δηλαδή δύο υποψήφιοι που στηρίζονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ το οποίο και οδήγησε στην καταστροφή τη χώρα. Από τη μία ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να επιστρέψει στην πολιτική έστω και αν έχασε το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του και από την άλλη ο Κώστας Σημίτης επιδιώκει να έχει ρόλο στο νέο φορά της Κεντροαριστεράς διότι ο φάκελος με τις ευθύνες που αναλογούν στις κυβερνήσεις του δεν έχει κλείσει. Οι «σκελετοί» του ΠΑΣΟΚ βγήκαν από τις ντουλάπες.

Τίποτα δεν έχει κριθεί λοιπόν για το ποιος τελικά θα είναι ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς μέχρι και τον επόμενο-δεύτερο γύρο. Από εκεί και μετά αναμένεται να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και να αρχίσουν οι γκρίνιες, οι συγκρούσεις και οι αντιδράσεις για το ποια είναι η Κεντροαριστερά. Το ερώτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμη και δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των κομμάτων υπό τον νέο φορέα.

Για παράδειγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα δεχθεί τόσο εύκολα να γίνει από δήμαρχος κλητήρας; Θα μπορέσει η Φώφη Γεννηματά να εκπροσωπήσει όλες αυτές τις τάσεις μέσα στο νέο φορέα αν εκλεγεί επικεφαλής; Το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίο βεβαίως έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι επικεφαλής, αλλά έχει. Με νίκη δε της Φώφης Γεννηματά τελειώνει οριστικά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βεβαίως το τελευταίο διάστημα έχει παραμεριστεί. 

Κοινώς το επόμενος διάστημα αναμένεται να γίνει μύλος στην Κεντροαριστερά και είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργήσει καν ο νέος φορέας, αλλά τα κόμματα όπως είχαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης