Κοινωνία

Δ. Αττική: Τα μπαζωμένα ρέματα που έφεραν την πρωτοφανή καταστροφή

Η ένταση του φαινομένου των βροχών εξηγεί μέρος μόνον της χθεσινής καταστροφής εκτιμούν οι ειδικοί, την ίδια στιγμή που αναφέρονται στην άναρχη πολεοδομική δόμηση και σημειώνουν πως στην περίπτωση της Μάνδρας έχουμε να κάνουμε με μια πόλη χτισμένη σε μπαζωμένα ρέματα.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστά τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή.

«Το μεγάλο ρέμα «Σούρες» και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης» είναι οι δύο παγίδες θανάτου που η Μάνδρα θρηνεί σήμερα 15 νεκρούς, με την πόλη να σκεπάζεται από τόνους λάσπης και νερών. Μετά από χρόνια προσπαθειών και εξαγγελιών εγκρίθηκε τελικά το 2016 η μελέτη για τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, που όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς η φύση πρόλαβε και έδειξε τη δύναμή της» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το μεγάλο ρέμα που διαπερνά τη Μάνδρα, οι «Σούρες», έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν χτιστεί είτε με νόμιμα είτε με αυθαίρετα κτίσματα, η κοίτη να έχει μειωθεί δεκάδες μέτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς. Ο μεγαλύτερος «καταπατητής» του ρέματος είναι ο ίδιος ο Δήμος, ο οποίος έχει χτίσει ένα εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Το δεύτερο ρέμα, είναι εκείνο της «Αγίας Αικατερίνης» και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. «Η φυσική συνέχεια του ποταμού είναι η κεντρική οδός Κοροπούλη, η οποία όμως έχει διακοπεί υπόγεια λόγω αστοχίας της ΕΥΔΑΠ. Με αποτέλεσμα ο χείμαρρος όταν υπερχειλίζει να «αναζητά» τη φυσική του κοίτη, πνίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του» αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Δείτε τον αναλυτικό χάρτη με τα ρέματα της περιοχής:

Συγκλονιστικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα και ο κ. Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος, τοπογράφος-μηχανικός του ΕΜΠ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Όλος ο υδάτινος όγκος καταλήγει ουσιαστικά σε μια πεδιάδα. Οι υδάτινοι όγκοι, μέχρι να αρχίσει η οικιστική ανάπτυξη, έμπαιναν στις φυσικές τους ροές. Αυτά τα νερά κατέληγαν στον κόλπο της Ελευσίνας. Μέχρι να ξεκινήσει η οικιστική ανάπτυξη τελείως άναρχα, χωρίς μελέτες ολιστικές για να υπολογίσουν τα πράγματα. Υπήρχαν κάποτε και δάση. Σήμερα δεν υπάρχουν» ανέφερε. Ενώ σημείωσε ότι όλοι οι υδάτινοι όγκοι κατέληξαν σε μια γέφυρα 8 μόλις μέτρων!

Δείτε την αναλυτική τοποθέτηση του στο βίντεο εδώ

«Οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της παράνομης, άναρχης αστικοποίησής τους. Ολόκληρες πόλεις έχουν χτιστεί στους πρόποδες των βουνών χωρίς καμία αντιπλημμυρική προστασία», εκτιμά η Μαρία Μιμίκου, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΜΠ και ιδρύτρια του Κέντρου Υδρολογικής Πληροφορίας, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή». Και προσθέτει: «Στη Δυτική Αττική υπάρχουν πάρα πολλά ρέματα, τα οποία έχουν καλυφθεί ή μπαζωθεί στα κατώτερα τμήματά τους και έχουν χτιστεί παράνομα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια απενοχοποιούμε την πρακτική αυτή, νομιμοποιώντας τα παράνομα κτίσματα. Έτσι, σε συνδυασμό με την αποψίλωση του όρους Πατέρας, σε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα κατεβαίνουν οι χείμαρροι και περνούν μέσα από τα σπίτια, όπως συνέβη και στη Νέα Πέραμο. Ακόμα ένα πρόβλημα είναι ο κακός σχεδιασμός των όποιων έργων υποδομής υπάρχουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές