Περιβάλλον

Δημοσίευση-Σοκ: Οι επιστήμονες αναμένουν μεγάλους σεισμούς το 2018 καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται - Tι σημαίνει αυτό (βίντεο)

Διεθνείς επιστήμονες αναφέρουν ότι ο αριθμός εμφάνισης  σοβαρών σεισμών είναι πιθανό να αυξηθεί έντονα το επόμενο έτος λόγω της περιοδικής επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης, αναφέρει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Theguardian.com.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι μεταβολές στην ταχύτητα της περιστροφής της Γης θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονη σεισμική δραστηριότητα, στις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες τροπικές περιοχές.

Παρόλο που τέτοιες διακυμάνσεις στην περιστροφή είναι μικρές και αλλάζουν κατά την διάρκεια της ημέρας κατά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων υπόγειας ενέργειας.

https://youtu.be/eNc423zuAnc?t=1

Η σχέση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της σεισμικής δραστηριότητας τονίστηκε τον περασμένο μήνα σε ένα έγγραφο του Roger Bilham του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder και της Rebecca Bendick του Πανεπιστημίου της Montana και  παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής.

Οι ΗΠΑ τρέμουν για παράδειγμα για ένα σεισμό μεγάλου μεγέθους στο Κολοράντο φοβούμενοι την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήματος της περιοχής που θα εξαφάνιζε ολόκληρες περιοχές από τον χάρτη.

«Η συσχέτιση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της σεισμικής δραστηριότητας είναι ισχυρή και δείχνει ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των έντονων σεισμών το επόμενο έτος», δήλωσε ο Bilham στο Observer την περασμένη εβδομάδα.

Στη μελέτη τους, οι Bilham και Bendick εξέτασαν τους σεισμούς μεγέθους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και άνω που είχαν συμβεί από το 1900.

«Μεγάλοι σεισμοί έχουν καταγραφεί  για περισσότερο από έναν αιώνα και αυτό μας δίνει ένα καλό υπόβαθρο για μελέτη»,  δήλωσε ο Bilham.

Οι επιστήμονες βρήκαν πέντε περιόδους που παρουσιάστηκαν  σημαντικά μεγαλύτεροι αριθμοί μεγάλων σεισμών σε σύγκριση με άλλες περιόδους .

«Σε αυτές τις περιόδους, υπήρξαν  25 και 30 έντονοι  σεισμοί το χρόνο», δήλωσε ο Bilham. «Το υπόλοιπο διάστημα ο μέσος όρος ήταν περίπου 15 μεγάλοι σεισμοί το χρόνο».

Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν συσχετισμούς μεταξύ αυτών των περιόδων της έντονης σεισμικής δραστηριότητας και άλλων παραγόντων και ανακάλυψαν ότι όταν η περιστροφή της Γης μειώθηκε ελαφρά,  ακολουθήθηκε από περιόδους αυξημένου αριθμού έντονων σεισμών.

«Η περιστροφή της Γης αλλάζει ελαφρώς  κατά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου την ημέρα μερικές φορές σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους  και αυτό μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια από ειδικά συστήματα» , δήλωσε ο Bilham.

Οι Bilham και Bendick διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περίοδοι περίπου πέντε ετών, που  η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε σε τέτοιο ποσοστό  τον προηγούμενο αιώνα που προκάλεσε σειρά σεισμών.

Βασικά, αυτές οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν από περιόδους όπου ο αριθμός των έντονων σεισμών αυξήθηκε.

https://youtu.be/tf2m6B7NRhk

«Είναι απλό», είπε ο Bilham. «Η Γη μας προσφέρει πενταετής περιόδους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης μελλοντικών σεισμών».

«Το επόμενο έτος θα πρέπει να δούμε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των σοβαρών σεισμών.  Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο έξι σοβαρούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε 20 το χρόνο από το 2018», τόνισε ο ίδιος.

Η μείωση του μήκους της ημέρας μπορεί και να  συνδέεται με τους σεισμούς, αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του πυρήνα της Γης θα μπορούσαν να προκαλέσουν και τα δύο αποτελέσματα.

https://youtu.be/Xd_Gu4A4DII

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους έντονους σεισμούς  φάνηκαν να συμβαίνουν κοντά στον ισημερινό. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στις τροπικές περιοχές της Γης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ