Υγεία

Δείτε γιατί πρέπει να πλένεται 2 φορές τα ρούχα που αγοράζετε!

Είναι λογικό να μην σου πάει η καρδιά να ρίξεις τα ολοκαίνουρια ρούχα σου στο πλυντήριο έτσι όπως τα βλέπεις όμορφα και κολλαρισμένα. Αλλά πρέπει, γιατι υπάρχει σημαντικός λόγος.

Εχεις γυρίσει από shopping και θέλεις το βράδυ να βγεις με τις φίλες σου. Οσο κι αν σου φαίνεται τέλεια ιδέα να φορέσεις το καινούριο φουστάνιπου αγόρασες και σου πάει άψογα επάνω σου, ξέχασέ την!

Το φόρεμα αυτό που τόσο λαχταράς να φορέσεις πρέπει πρώτα είτε να πάει στο καθαριστήριο, είτε να το βάλεις στο πλυντήριο για να πλυθεί. Φαίνεται ότι τα καινούργια μας ρούχα, προτού καν πάρουν μια θέση στις κρεμάστρες της ντουλάπας μας, έχουν προλάβει να αποκτήσουν μια ζωή πλούσια... σε μικρόβια.

Μάλιστα σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal τα καινούρια ρούχα θα πρέπει να πλένονται δύο φορές πριν φορεθούν. «Χημικά από τις βαφές των υφασμάτων και ίχνη φορμαλδεΰδης ανιχνεύονται συχνά στα ρούχα, που παράγονται στα εργοστάσια και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ανθρώπινο δέρμα», λέει ο δρ. Ντόναλντ Μπελσίτο, καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσα χέρια έχουν ακουμπήσει το ρούχο πριν το αγοράσεις. Γι' αυτό τον λόγο ο Μπελσίτο προειδοποιεί: «Εχω δει περιπτώσεις, όπου ο πελάτης μπορεί να κολλήσει ψείρες, δοκιμάζοντας ένα ρούχο και υπάρχουν και αρκετές μεταδοτικές δερματοπάθειες που μεταδίδονται από τα ρούχα, όπως η ψώρα».

Αλλωστε, κανείς δεν ξέρει τι «κουβαλούν» όσοι έχουν δοκιμάσει ένα ρούχο ή πόσοι το έχουν δοκιμάσει. Τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα βάφονται με χρώματα ανιλίνης, κατάλοιπα της οποίας φεύγουν με δύο πλυσίματα, αλλά αρκετοί ανυπόμονοι αγοραστές παρατηρούν εξανθήματα που προκαλούν κνησμό «κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή ή εφίδρωση, όπως η μέση, ο λαιμός, οι μηροί και οι μασχάλες».

Για παράδειγμα, σκέψου πόσο καιρό ήταν το ύφασμα του αγαπημένου σου T-Shirt ή τζιν τυλιγμένο γύρω από το τόπι του εργοστασίου ή της βιοτεχνίας κατασκευής του, όπως επίσης και το χρονικό διάστημα που πέρασε στοιβαγμένο στα ράφια του καταστήματος από όπου το αγόρασες.

Φρόντισε λοιπόν να πλένεις πάντα τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσεις. Αξίζει τον κόπο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...