Πολιτική

Δίκη Siemens: Απίστευτες αποκαλύψεις για μίζες - "Ήταν τρομοκρατημένος σε κατάσταση αυτοκτονίας"! Η αναφορά στον Τσοχατζόπουλο

Αποκαλυπτική κατάθεση για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens έδωσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997 - 2002), επί Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, Αντώνης Κάντας.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών ανέφερε χαρακτηριστικά πως εάν δεν έπαιρνε εκείνος τις μίζες θα ήταν κάποιος άλλος στη θέση του ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος πως ο κύριος όγκος πήγαινε στα πολιτικά πρόσωπα.

Η υπόθεση με τα εξοπλιστικά και τα υπέρογκα ποσά

Ο μάρτυρας στη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens αλλά και βασικός κατηγορούμενος σε υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων αναφέρθηκε στις επαφές του με τον τραπεζικό υπάλληλο Φάνη Λυγινό που του είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Dresdner Bank.

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Αντώνης Κάντας – Εγγύηση 200.000 ευρώ
Ο κ. Κάντας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι άνοιξε το συγκεκριμένο λογαριασμό στην Dresdner Bank προκειμένου να καταθέσει χρήματα που προέρχονταν από το «θέμα των εξοπλιστικών». Και συγκεκριμένα «από την υλοποίηση συμβάσεων συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων» κατά το χρόνο που ο ίδιος ήταν αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα έκανε λόγο για διακίνηση στον επίμαχο λογαριασμό 1, 3 εκατ. ευρώ.

«Ήταν τρομοκρατημένος σε κατάσταση αυτοκτονίας»

Στην κατάθεσή του ο Αντ. Κάντας ανέφερε πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens ο Φ. Λυγινός ήταν τρομοκρατημένος. «Σε κατάσταση αυτοκτονίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η τράπεζα τον είχε απολύσει και ο ίδιος εργάζονταν πλέον στην BNP Paribas. Μάλιστα όπως είπε, η απομάκρυνσή του Φ. Λυγινού απο την Dresdner Bank σηματοδότησε και την μεταφορά του λογαριασμού του στη BNP Paribas. δίκη Siemens

Ακόμη, ο Αντ. Κάντας αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον επίσης κατηγορούμενο Ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ. Όσβαλντ λέγοντας ότι του τον είχε συστήσει το 2003 ο Φ. Λυγινός ως προιστάμενό του. «Είχα πει στο Λυγινό ότι είχα κάποια χρήματα από τα Cornet – 500.000. ευρώ και ότι ήθελα να τα μεταφέρω. Μιλήσαμε και θεώρησα ότι είχε κάποιο τρόπο να με βοηθήσει. Δε μου είπε ότι θα τα δώσει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο να τα μεταφέρει» είπε ο μάρτυρας εννοώντας τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Οι αποκαλύψεις για την διακίνηση μαύρου χρήματος

Ο Αντώνης Κάντας που έχει ομολογήσει οτι έλαβε μίζες περίπου 11, 3 εκ ευρώ για τις προμήθειες 11 εξοπλιστικών προγραμμάτων ήταν λαλίστατος όσο αφορά τους τρόπους διακίνησης μαύρου χρήματος στους κόλπους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο ήταν στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών.

Ανέφερε πως εάν εκείνος δεν έπαιρνε τις μίζες είτε θα γύριζαν στην κατασκευάστρια εταιρεία είτε θα παρέμεναν στον αντιπρόσωπο που τα προωθούσε.

«Ο κύριος όγκος των χρημάτων πήγαινε πολιτικά πρόσωπα»

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι στο τίμημα των όπλων ήταν ενσωματομένο και το κόστος προώθησή τους, δηλαδή οι μίζες. «Εγώ δεν αποφάσιζα, δεν συμμετείχα σε επιτροπές… Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν για να προχωράει απρόσκοπτα ο φάκελος… να μην τον καθυστερήσω» είπε ο κ. Κάντας και προσέθεσε: «Αφού δόθηκαν αυτά τα χρήματα σε μένα ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων»

Πρόεδρος: Υπήρχαν και πολιτικά πρόσωπα;

Α. Κάντας: Νομίζω πως ναι. Εκτιμώ ότι ο κύριος όγκος των χρημάτων πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα. Για τον κ. Τσοχατζόπουλο δε γνωρίζω άλλωστε δεν ήμουν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ