Κόσμος

Γονάτισε στον Άγνωστο Στρατιώτη ο Πρόεδρος της Πολωνίας [εικόνες]

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Πολωνίας, ‘Αντρζεϊ Ντούντα. Πριν συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ντούντα κατέθεσε ως είθισται στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, έκανε μια κίνηση που εντυπωσίασε όσους βρίσκονταν εκεί. Ο κ. Ντούντα κατέθεσε το στεφάνι και δεν απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στεκόμενος προσοχή, αλλά γονάτισε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

«Εμείς, οι Έλληνες, μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με σημαίες ευκαιρίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, ‘Αντρζεϊ Ντούντα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου στην Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πολωνό ομόλογό του για το μήνυμα συμπαράστασης στην τραγωδία που έπληξε τη δυτική Αττική κατά την πρόσφατη θεομηνία, υπογράμμισε ότι η σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε: «Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ’ ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει».

Σχετικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λοζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για την ΠΓΔΜ τόνισε: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της εμμονή στη χρησιμοποίηση ονόματος, που όχι μόνον παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία αλλά αποπνέει αλυτρωτισμό -άρα έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του status quo των συνόρων- είναι ευθέως αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Τέλος, για την Αλβανία, υπογράμμισε: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της συστηματική παραβίαση της κορωνίδας του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δηλαδή των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κυριότερα παραδείγματα τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, επίσης υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ο Πολωνός Πρόεδρος ‘Αντρζεϊ Ντούντα, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Πολωνία, προκειμένου να εντατικοποιηθούν, όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Brexit, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν θύρες ανοιχτές. Σχετικά με τη διεύρυνση προς την περιοχή της Βαλκανικής, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Αλβανία, τονίζοντας ότι οι θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, δίνοντάς τους κίνητρα για να εκπληρώσουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

 Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της Πολωνίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2018-2019 και σημείωσε ότι από τη θέση αυτή η χώρα του, θα συμβάλει με σύνεση σε θέματα όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ