Μέση Ανατολή

ΓΚΟΛΑΝ: Ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αιφνιδιαστικές ασκήσεις μετά το επεισόδιο με τον συριακό στρατό-Ιρανικοί πύραυλοι θα απειλούν τις εξέδρες άντλησης;

Εξελίξεις πολεμικού χαρακτήρα έχουμε  στο Βόρειο Ισραήλ όπου το τελευταίο διάστημα διαδραματίζεται ένα σκληρό «παιχνίδι»,  το οποίο αφορά την προσπάθεια διακοπής εγκατάστασης ιρανικών πυραύλων σε συριακό έδαφος μετά την επικράτηση των Σύρων κατά των τζιχαντιστών.

Σήμερα  Κυριακή, ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αιφνιδιαστικά εκτεταμένες ασκήσεις στα Υψώματα του Γκολάν, σύμφωνα με ανακοίνωση, οι οποίες  εκτείνονται έως στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Ο λόγος αυτής της κινητοποιήσεως  είναι οι εντάσεις  κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας και Ιορδανίας , οι οποίες προκάλεσαν τον Ισραηλινό ΑΓΕΕΔ να δώσει εντολή να ξεκινήσει στρατιωτική άσκηση  στα υψώματα του Γκολάν σήμερα το πρωί (Κυριακής), και η οποία  θα ολοκληρωθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) πρόσθεσε ότι η άσκηση  σχεδιάστηκε για να διατηρήσει το επίπεδο ετοιμότητας των δυνάμεων της χώρας ενόψει εξελίξεων στην περιοχή .

Χθες, ένα ισραηλινό άρμα μάχης έριξε προειδοποιητική βολή  σε χωριό εντός του συριακού εδάφους στο οποίο υπήρχαν δυνάμεις του συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.

Το περιστατικό συνέβη αφού ο Συριακός Στρατός εγκατέστησε φυλάκιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, παραβιάζοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1967.

Ο ρητορικός πόλεμος Ισραήλ και Συρίας  έχει  ως βάση την εγκαθίδρυση,  σύμφωνα με  πηγές, τουλάχιστον 13 ιρανικών στρατιωτικών βάσεων  στην Συρία.

Νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενο «Παλαιστινιακό Τζιχάντ» εντός των κατεχομένων για να εκδικηθούν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης των Ισραηλινών στην περιοχή με ιρανική παρότρυνση .

Δηλώσεις  έγιναν, μεταξύ άλλων, και  από τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας κατά την επίσκεψή του στα βόρεια σύνορα πριν μερικές ημέρες , οι οποίες όμως  ήταν ασυνήθιστα ασυνήθιστα  σκληρές ακόμη και για το επίπεδο  του Ισραηλινού πολιτικού  Avigdor Lieberman.

Η επίσκεψη Lieberman στα βόρεια, μαζί με τον Ισραηλινό ΑΓΕΕΔ Gadi Eizenkot και άλλους ανώτερους διοικητές του IDF αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι σε αυτό το θέατρο παρουσιάζεται η πιο σημαντική πρόκληση για το Ισραήλ.

Οι περίεργες εσωτερικές εξελίξεις στο Λίβανο (συμπεριλαμβανομένης της φυγής  του πρωθυπουργού Χαρίνι) απαιτούν  προσοχή στις κινήσεις της Χεζμπολάχ σε βάρος του  Ισραήλ, μαζί με τις  ιρανικές κινήσεις, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία μόνιμης βάσης στο έδαφος της Συρίας.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες φέρουν  εν αναμονή της πιθανότητας τρομοκρατικής επίθεσης ακόμα και κατά των πυρηνικών  εγκαταστάσεων της χώρας .

Κατά συνέπεια, η επίσημη παρουσία των Ιρανών Φρουρών στο συριακό έδαφος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ανωτάτων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού είναι  ότι στο εγγύς μέλλον οι Ιρανοί θα μεταφέρουν στην Συρία ακόμα πιο εξελιγμένες συστοιχίες πυραύλων εναέριας άμυνας, αλλά  και  υπερσύγχρονους πυραύλους  εδάφους –εδάφους και επιφανείας-επιφανείας, απειλώντας έτσι τόσο την ελεύθερη ναυσιπλοΐα , όσο και την ελευθερία της εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που θα  ήταν όμως η απαρχή ενός μαζικού πολέμου πυραύλων.

Το πιο επικίνδυνο όμως θα ήταν ότι όλες οι εξέδρες άντλησης υδρογονανθράκων του Ισραήλ θα ήταν εντός του βεληνεκούς των ιρανικών πυραύλων από το συριακό έδαφος .

Το Ισραήλ έχει επενδύσει τεράστιες προσπάθειες να πείσει την Ουάσιγκτον για το  « καυτό τρίγωνο των συνόρων» με  Ιορδανία και Συρία , αλλά οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τη Συρία, τονίζουν Ισραηλινοί αναλυτές.

Αυτός που  κυριαρχεί στην πραγματικότητα στην  Συρία μετά τη νίκη του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο,  είναι η Μόσχα  , και οι Ρώσοι θέλουν  να υλοποιήσουν   ό, τι είναι καλύτερο για την χώρα τους .

Σε αυτό το σημείο, το συμφέρον της Ρωσίας συμπίπτει με το συμφέρον του Ιράν, ενώ  ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία είναι νόμιμη.

Όλα αυτά όμως προδικάζουν την αντίδραση του Ισραήλ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου,  ο οποίος είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα αντιδράσει όπως αυτή γνωρίζει …για τα νόμιμα συμφέροντα της κατά της ιρανικής  παρουσίας  στην Συρία  φέρνοντας το ενδεχόμενο ενός πολέμου ακόμα πιο κοντά από  ποτέ.

 

https://youtu.be/I3uji6kNOVI

https://youtu.be/hVQ2dRprwmQ?t=13

 

 

https://youtu.be/9MT7v8sSUYc?t=53

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ