Κόσμος

Βερολίνο: Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ, Σουλτς, Ζεεχόφερ για τη συγκρότηση κυβέρνησης

Στο Βερολίνο πραγματοποιείται, αυτήν την ώρα, η πρώτη διερευνητική συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς και τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, με αντικείμενο το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Η σύσκεψη γίνεται υπό τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους τρεις αρχηγούς, καθώς θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο νέων εκλογών και την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι επαφές είναι δύσκολες, διότι σημαντικό μέρος του SPD θέλει να αποφύγει νέα συγκυβέρνηση με το CDU της κυρίας Μέρκελ. «Το να μην θέλεις να κυβερνήσεις τη Γερμανία δεν είναι τόσο κακό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστερ Σνάινερ, πριν από το διερευνητικό ραντεβού.
Ο ίδιος ο κ. Σουλτς ήταν αρχικά κατηγορηματικά αντίθετος σε νέα συνεργασία με την κυρία Μέρκελ, ωστόσο, υπό την πίεση του κ. Στάινμαϊερ, αλλά και στελεχών του κόμματός του, υποχρεώθηκε να δεχτεί τις συζητήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, επιχειρεί να εξηγήσει στο κομματικό του ακροατήριο την «στροφή 180 μοιρών» που πραγματοποίησε, λέγοντας πως το SPD έχει επίγνωση των ευθυνών του προς τη χώρα. Έχει διευκρινίσει, ωστόσο, ότι κάθε πρόταση για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να εγκριθεί από τη βάση του κόμματος.

Η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι ο κ. Ζεεχόφερ αντιμετωπίζει εσωκομματικές εκλογές τη Δευτέρα, καθώς ένα μέρος της παράταξής του θέλει να τον ανατρέψει εν όψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας, το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης