Οικονομία

Αποκαλυπτική έκθεση: Πίσω από την Αλβανία και τη Βουλγαρία η Ελλάδα στο επιχειρείν

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία στο επιχειρείν (Ease of Doing Business 2018) σε σύνολο 190 χωρών.

Όπως προκύπτει, η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 67η θέση από την 61η θέση που ήταν στην περσινή έκθεση και είναι πίσω από χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίησης διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, καθώς την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η φορολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που στην περσινή έκθεση ήταν στο 50,7%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,1%.

Πιο αναλυτικά, στην παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία στο επιχειρείν, σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα κατατάσσονται όλες οι γειτονικές χώρες ή οι χώρες που οι οικονομίες τους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της ελληνικής.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση και την ίδια ώρα Αλβανία βρίσκεται στην 65η θέση, η Τουρκία στην 60η, η Κύπρος στην 53η, η Βουλγαρία στην 50η θέση, η Ιταλία στην 46η θέση, η Ρουμανία στην 45η, η Σερβία στην 43η, η Πορτογαλία στην 29η θέση και η Ισπανία στην 28η θέση. Εντύπωση προκαλεί η διατήρηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε υψηλή θέση των Σκοπίων, συγκεκριμένα στην 11η θέση από 10η που ήταν πέρσι.

Αναφορικά με την Ελλάδα, στην έκθεση σημειώνεται ότι η χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Χιλή αποτελούν τις τρεις χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών των χωρών, η Ελλάδα είναι πίσω από χώρες, όπως η Σλοβακία (39η), η Σλοβενία (37η), η Τσεχία (30η), η Πορτογαλία (29η), η Πολωνία (27η), η Λετονία (19η), η Ιρλανδία (17η) και η Εσθονία (12η).

Στα επιμέρους στοιχεία η Ελλάδα εμφανίζει τις ακόλουθες επιδόσεις:

- Έναρξη επιχείρησης: 37η θέση
- Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 58η θέση
- Ηλεκτροδότηση: 76η θέση
- Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 145η θέση
- Εξασφάλιση πίστωσης: 90η θέση
- Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 43η θέση
- Πληρωμή φόρων: 65η θέση
- Διασυνοριακό εμπόριο: 29η θέση
-Επιβολή συμβάσεων: 131η θέση
- Επίλυση πτωχεύσεων: 57η θέση

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...