Κόσμος

Αναδίπλωση Πουτζδεμόν: «Η ανεξαρτησία δεν είναι η μόνη λύση»

«Μαλακωμένος» εμφανίστηκε ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ισχυρίστηκε σήμερα ότι «είναι δυνατή και άλλη λύση, εκτός της ανεξαρτησίας». 

Ο Πουτζδεμόν, ο οποίος καθαιρέθηκε μετά από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα και της κρίσης που επακολούθησε ανάμεσα στην Καταλονία και τη Μαδρίτη, έσωσε την Δευτέρα συνέντευξη στην βελγική εφημερίδα Le Soir. «Είμαι διατεθειμένος να δεχτώ την πραγματικότητα μιας άλλου τύπου σχέσης με την Ισπανία» είπε χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενος ουσιαστικά ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής πολιτείας.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες για να αποφύγει τη σύλληψη, όταν η Μαδρίτη κατηγόρησε όλα τα μέλη της κυβέρνησής του για αποστασία και κατάχρηση δημόσιων πόρων. Σε περίπτωση που καταδικαστούν, τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και 30 ετών. Ηδη, οκτώ από τα μέλη της κυβέρνησης Πουτζδεμόν έχουν προφυλακιστεί.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις συζητήσεις για «συμφωνία» με τη Μαδρίτη, για κάποιο νέο καθεστώς ή το ενδεχόμενο να διενεργηθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Χτες, σε δηλώσεις του από τη Βαρκελώνη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προέτρεψε τους Καταλανούς να ψηφίσουν μαζικά κατά των κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση. Οι εκλογές στην Καταλονία έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ