Βόρεια Ήπειρος

Αγανακτισμένοι βορειοηπειρώτες διαδηλώνουν για τις περιουσίες τους έξω από την αλβανική πρεσβεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αλβανικών μεθοδεύσεων στην Χειμάρρα, διοργανώνει την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα η Ένωση Χειμαρριωτών, μπροστά από την αλβανική πρεσβεία επί της λεωφόρου Κηφισίας.

 

«Διαδηλώνουμε την αγανάκτησή μας για το σχέδιο ξεριζωμού μας, σε συνθήκες εθνοκάθαρσης, ανομίας και παραβιάσεως κάθε έννοιας δικαίου, με τις ληστρικές μεθόδους που το αλβανικό κράτος εφαρμόζει στην Χειμάρρα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών, καλώντας βορειοηπειρώτες –και όχι μόνο- να δώσουν δυναμικό παρών στην αυριανή συγκέντρωση μπροστά από την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα (Βεκιαρέλη 7 - παράδρομος Κηφισίας, στάση Κολλέγιο).

Νέες κατεδαφίσεις

Την ίδια ώρα συνεργεία της Εθνικής Επιθεώρησης Εδαφικής Άμυνας - IKMT (αλβανική υπηρεσία), συνεχίζει τις κατεδαφίσεις ακινήτων στο κέντρο της Χειμάρρας.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του παραρτήματος της «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα κ.Φρέντης Μπελέρης, ανέφερε πως παρουσία της αστυνομίας μηχανήματα του IKMT προχώρησαν σήμερα σε κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων που δεν καλύπτονται με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνος.
«Ο κόσμος νοιώθει απροστάτευτος και υπό διωγμό. Ενώ ο διάλογος συνεχιζόταν σε τρία επίπεδα ξαφνικά αποφάσισαν να κατεδαφίσουν τα σπίτια με απώτερο σκοπό να εξαναγκάσουν τον κόσμο να απογυμνωθεί από οποιοδήποτε οικονομικό πόρο και να φύγουν και αυτοί οι λίγοι Έλληνες που έχουν μείνει στην Χειμάρρα» τόνισε ο κ. Μπελέρης. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα σπίτια είναι παράμενα ο ίδιος απάντησε με νόημα πως τα συγκεκριμένα σπίτια «είναι πιο νόμιμα και από το αλβανικό κράτος», αφού τα περισσότερα προϋπήρχαν της ίδρυσης της Αλβανίας το 1913.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ η κυβέρνηση Ράμα δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε όσα έχει ανακοινώσει στο πλαίσιο της περιβόητης ανάπλασης της Χειμάρρας, που προβλέπει την κατεδάφιση 23 ακινήτων που ανήκουν σε ομογενείς. Καυστική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΚΕΑΔ κ.Βαγγέλη Ντούλε, -πρόκειται για το κόμμα που εκπροσωπεί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην αλβανική βουλή,- σε ΜΜΕ των Τιράνων. «Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ράμα προς τη Χειμάρρα και τους Χειμαρριώτες μπορεί να συγκριθεί με τη συμπεριφορά ενός εισβολέα. Ο μόνος τρόπος που απομένει είναι η εξορία και η εκτόπιση» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης