Αρχείο

Έτσι «χάθηκε» το υποβρύχιο της Αργεντινής Σαν Χουάν - Τι έλεγε το τελευταίο μήνυμα του πληρώματος προς τη βάση

Το τελευταίο μήνυμα του υποβρυχίου της Αργεντινής που εξαφανίσθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό με 44 ναυτικούς ανέφερε βραχυκύκλωμα και αρχή πυρκαγιάς, αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο A24 του Μπουένος Άιρες. Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε τη νύχτα το μήνυμα που εξέπεμψε στις 15 Νοεμβρίου το υποβρύχιο San Juan πριν χαθεί κάθε επαφή μαζί του. 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το θαλασσινό νερό εισέρρευσε στον «αναπνευστήρα» του υποβρυχίου ARA San Juan -το σύστημα σνόρκελ που επιτρέπει σε ένα υποβρύχιο να λειτουργεί κανονικά ενώ βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού έχοντας τη δυνατότητα να παίρνει αέρα από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα στη μπαταρία του προτού χαθούν τα ίχνη του την 15η Νοεμβρίου, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής.

Συγκεκριμένα, προτού εξαφανιστεί, το υποβρύχιο είχε λάβει διαταγές να επιστρέψει στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα αφού ανέφερε ότι νερό είχε εισρεύσει στο σκάφος μέσω του αναπνευστήρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί το βραχυκύκλωμα στη μπαταρία του, εξήγησε ο Ενρίκε Μπάλμπι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Έπρεπε να απομονώσουν τη μπαταρία και συνεχίσουν την πορεία τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με κατεύθυνση το Μαρ ντελ Πλάτα, χρησιμοποιώντας μια άλλη μπαταρία» συμπλήρωσε ο Μπάλμπι.

«Η είσοδος θαλασσινού νερού από το σύστημα εξαερισμού προς το ρεζερβουάρ των μπαταριών 3 προκάλεσε βραχυκύκλωμα και αρχή πυρκαγιάς», σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος. «Οι μπαταρίες της πλώρης είναι εκτός λειτουργίας».

Στο τελευταίο μήνυμα αναφέρεται επίσης ότι το υποβρύχιο «προς το παρόν πλέει σε κατάδυση» και ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει την στρατιωτική διοίκηση. Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής είχε ανακοινώσει ότι το υποβρύχιο έκανε γνωστό ότι είχε αβαρία στις μπαταρίες του, όμως κατόρθωσε να την ελέγξει.

Η τελευταία επικοινωνία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου, όταν το υποβρύχιο βρισκόταν στον κόλπο του Σαν Χόρχε, 450 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής.

Λίγο αργότερα καταγράφηκε υποθαλάσσια έκρηξη ανιχνεύθηκε στην περιοχή της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου.

Την ώρα που οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες για την ανεύρεση του υποβρυχίου, μεταξύ των συγγενών των 44 μελών του πληρώματος αρχίζουν να καταγράφονται αντιπαραθέσεις. Από τη μία βρίσκονται εκείνοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν την ελπίδα από την άλλη εκείνοι που λένε ότι είναι πλέον καιρός να αποδεχθούν ότι οι αγαπημένοι τους δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί.

Ορισμένοι από τους συγγενείς επισημαίνουν ότι επικεντρώνονται στην έλλειψη απτών στοιχείων ότι σημειώθηκε υποθαλάσσια έκρηξη και στο ενδεχόμενο το υποβρύχιο να είχε καταφέρει να ανέβει αρκετά κοντά στην επιφάνεια προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί με οξυγόνο αφού τα ίχνη του χάθηκαν.

Ωστόσο η Ιτάτι Λεγκουισαμόν δηλώνει πως πιστεύει ότι ο σύζυγός της είναι νεκρός. «Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ζωντανοί» είπε στους δημοσιογράφους με τρεμάμενη φωνή μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Δεν είναι κάτι που θέλω. Τον αγαπώ, τον λατρεύω. Άφησε πίσω τη μητέρα και της αδελφή του, ωστόσο δεν έχει κανένα νόημα να είμαι πεισματάρα». «Άλλες οικογένειες μου επιτίθενται για όσα υποστηρίζω» τόνισε η ίδια. «Γιατί όμως δεν το έχουν βρει ακόμα; Γιατί δε μας λένε την αλήθεια;» διερωτήθηκε.

Το San Juan είχε αποπλεύσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου από την Ουσουάια, στο νότιο άκρο της Αργεντινής με προορισμό το Μαρ ντε Πλάτα, όπου είναι η βάση του. Χθες, δώδεκα ημέρες μετά την εξαφάνισή του, πλοία και αεροσκάφη από 15 χώρες συνέχιζαν τις έρευνες στην περιοχή για να εντοπίσουν το υποβρύχιο.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει το υποβρύχιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μία ζώνη ακτίνας 36 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της έκρηξης, που φαίνεται ότι έστειλε το υποβρύχιο στον βυθό του ωκεανού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ