Περιβάλλον

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από τον Σάκη Αρναούτογλου: Η Ελλάδα στο "μάτι" του Κυκλώνα - "Περίεργα" φαινόμενα σε Ζάκυνθο και Κρήτη


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Παραμένει άστατος ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας, εξαιτίας του κυκλώνα «Ζήνωνα» που… κατέφθασε στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Σάκης Αρναούτογλου: «Ορατό το μάτι του Μεσογειακού κυκλώνα στα ανοιχτά της Κέρκυρας»

Βίντεο με εικόνες από το δορυφόρο ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου, δείχνοντας σε όλους το «μάτι» του Μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος βρίσκεται στα ανοικτά της Κέρκυρας.

Διαβάστε όσα έγραψε ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ και δείτε το βίντεο με την κίνηση του κυκλώνα, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές, κυρίως της Δυτικής Ελλάδας.

Ορατό πλέον το μάτι του βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της Κέρκυρας με αργή αλλά σταθερή κίνηση προς τα δυτικά της Ελλάδας!

Αιτία της αλλαγής αυτής είναι το αργά κινούμενο βαρομετρικό χαμηλο δυτικά της χώρας μας, το οποίο όπως θα δικρίνετε εκτός απο σχήμα σπράλ έχει πάρει και τη μορφή Μεσογειακού Κυκλώμα με ένα "μάτι" στο εσωτερικό του γύρω απο το οποιό τα φαινομενα θα μπορούσαν να έχουν έντονο χαρακτήρα!

Το μάτι του Μεσογειακού αυτού Κυκλώνα είναι εύκολα ορατο δυτικά της Κέρκυρας (αριστερά στη δορυφορική φωτογραφία) Θα πρέπει να τονιστεί πως ουδεμία σχέση έχουν οι Μεσογειακοί Κυκλώνες με Κυκλώνες- Τυφώνες σε άλλα γεωγραφικά πλάτη και μέρη της γης!

Προσοχή!

Πρόσκαιρη αλλά σοβαρή επιδείνωση θα πρέπει να παρουσιάσει ο καιρός τις παρακάτω περιοχές τις επόμενες ώρες του Σαββάτου18/11 (μεσημέρι-απόγευμα) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής 19/11

Όσον αφορά στην πιθανότητα εμφάνισης ισχυρών βροχών/καταιγίδων!

Στα Επτάνησα, στου Νομούς: Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαϊας, Ευρυτανίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για πρόσκαιρα ισχυρές βροχές ή καταιγίδες που λόγω του κορεσμένου από το πολύ νερό έδαφος των τελευταίων ημερών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε τοπικές αιφνίδιες πλημμύρες από απότομη αύξηση της στάθμης χειμάρρων η ποταμών.

Όσον αφορά στην πιθανότητα εμφάνισης πολύ ισχυρών έως πρόσκαιρα και σφοδρών ανέμων!
Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής πολύ ισχυροί άνεμοι που θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα 8 και αγγίξουν πρόσκαιρα και τα 9-10 μποφόρ προβλέπεται να επηρεάσουν κυρίως τα Επτάνησα και κυρίως τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, και την Ζάκυνθο, κατά τόπους την Αιτωλοακαρνανία, , την Αχαΐα και την Ηλεία

Για ότι νεότερο ρίχνετε μια τακτική ματιά εδώ!
https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Υδροστρόβιλος στην Κρήτη

Ένας υδροστρόβιλος έκανε σήμερα το μεσημέρι την εμφάνισή του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Ξερόκαμπο Λασιθίου.

Το φαινόμενο καταγράφηκε από την κάμερα που έχει τοποθετηθεί στο κεντρικό τμήμα της κοιλάδας του Ξερόκαμπου.

 «Περίεργο» φαινόμενο στη Ζάκυνθο

Στον κάμπο της Ζακύνθου σημειώθηκε ένα «περίεργο» φαινόμενο που έμοιαζε με σίφουνα! Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Αναλυτικά η πρόγνωση για την Κυριακή

Την Κυριακή (19.11.2017) σχεδόν σε όλη τη χώρα περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από το απόγευμα.
Άνεμοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες και λίγα χιονιά τη νύχτα στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν μέχρι το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά διαστήματα ισχυρές στην Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Nεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ιδία ένταση. Σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες πιθανόν στα ανατολικά κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Δείτε σε χάρτες πού θα βρέχει τις επόμενες ώρες

Οδηγίες προς τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων συνιστά στους πολίτες η Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συνίσταται στους πολίτες:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSakisArnaoutoglouForecasts%2Fvideos%2F1957084467864295%2F&show_text=0&width=560

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ