Κόσμος

Ολική ρήξη Τουρκίας-ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα λόγω της εισβολής σε Ιντλίμπ - Χρήση καταστατικού ΝΑΤΟ από ΗΠΑ - Ετοιμάζει "ντου" στο αμερικανικό Προξενείο ο Ερντογάν - Βυθίζεται το τουρκικό χρηματιστήριο


Του Βασίλη Καπούλα

Ραγδαία κλιμάκωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα έχουμε τις τελευταίες 24 ώρες μετά και την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στην Ιντλίμπ καθώς οι τουρκικές δυνάμεις λαμβάνουν θέσεις μάχης στα σύνορα με το κουρδικό καντόνι του Αφρίν. Τα σχέδια της Αγκυρας δείχνουν ότι πρωταρχικός στόχος ήταν και είναι οι Κούρδοι. Η Ρωσία το γνώριζε και τους έμπλεξε βαθύτατα. Η Αγκυρα σκοπεύει να κάνει λαβίδα θανάτου στους Κούρδους ενώνοντας τις δυνάμεις που εισβάλουν στην Ιντλίμπ με τις δυνάμεις της Επιχείρησης Ασπίδας του Ευφράτη αποκόπτοντας έτσι τον κουρδικό διάδρομο προς την Μεσόγειο και την ένωση των κουρδικών καντονιών.

Ηδη ο τουρκικός Στρατός επικεντρώνεται σε 50 τχλμ σε Atmeh και Sheikh Barat, Fadrah  δίπλα ακριβώς στοYPG στα σύνορα με Afrin. Τουρκικά UAV περιπολούν συνεχώς σε Ιντλίμπ ενώ ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ μαζί με το επιτελείο και τη ΜΙΤ πήγαν στο Hatay για να επιβλέψουν την επιχείρηση.

Οι ΗΠΑ απάντησαν άμεσα και ξεκίνησαν ξανά την υποστήριξη τους στις ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με την Αλ-Κάιντα στη Συρία για να πολεμήσουν τον τουρκικό Στρατό. Δίνουν όπλα και πληροφορίες στην οργάνωση Jaish al-Nasser στην Ιντλίμπ.

Η Jaish al-Nasser θεωρείται ο κύριος σύμμαχος της Hay’at Tahrir al-Sham ( πρώην Jabhat al-Nusra, το συριακό παρακλάδι της al-Qaeda).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο πριν λίγο κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει τα σύνορα της επικράτειας της από τους ισλαμιστές τρομοκράτες και θα «έχει» την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ και η κυβέρνηση του με αυτήν την ανακοίνωση στην ουσία απαγορεύουν στον Ερντογάν να εφαρμόσει την συμφωνία της Αστάνας με την συνδρομή Ρωσίας –Ιράν και στην ουσία μέσω του ΝΑΤΟ απαγορεύει στον τουρκικό στρατό να εξέλθει των συνόρων του.

Το πιο σοβαρό στην ολική διένεξη ΗΠΑ και Τουρκίας είναι η αθέτηση όρων του καταστατικού του ΝΑΤΟ , με την προκλητική εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ σε συμφωνία με χώρες εκτός συμμαχίας.

Στην ουσία ο Ερντογάν έχει τον εαυτόν του εκτός βορειοατλαντικής συμμαχίας και σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Ετσι ο πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον Τουρκίας ξεκίνησε και αναμένεται να κλιμακωθεί.

Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που είχε ανακοινώσει πρώτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κράτη στα οποία οι ΗΠΑ δε διαθέτουν ή δεν επιτρέπουν έκδοση βίζα είναι η Βενεζουέλα, η Υεμένη, η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν, η Β. Κορέα και τώρα η Τουρκία. Ολοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η αφορμή για την επιδείνωση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων ήταν η σύλληψη ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος κατηγορήθηκε από τις τουρκικές Αρχές ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Fetullah Gullen που σύμφωνα με την Άγκυρα βρισκόταν πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την κίνηση και σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «τα πρόσφατα γεγονότα ώθησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης ως προς την ασφάλεια του προσωπικού και της αμερικάνικης αποστολής».

«Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία μας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επανεκτίμησης, αναστείλαμε- με άμεση ισχύ- όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για μη μετανάστες σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία».

Στη συνέχεια, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε την ίδια ανακοίνωση αλλάζοντας απλώς τα ονόματα των χωρών.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου είναι τούρκος πολίτης και συνελήφθη την Τετάρτη, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, κάθετη πτώση, που ξεπέρασε ακόμα και το 6%, κατέγραφε η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας έναντι του Αμερικανικού δολαρίου, με τους traders μάλιστα να σβήνουν την live πλατφόρμα τιμολόγησης, λόγω της έντονης μεταβλητότητας που προκάλεσε η κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Οι πολιτικές εξελίξεις πίεσαν την τουρκική λίρα σε χαμηλό-ρεκόρ ως προς το ευρώ και το δολάριο, καθώς υπάρχουν αιτήματα για πώλησή της “one show side only” σύμφωνα με χρηματιστές.

Η είδηση της σύλληψης του διπλωματικού υπαλλήλου «έστειλε» την λίρα 6,6% χαμηλότερα στις 3,8533 λίρες/δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουάριου.

«Πολιτικά, η περίπτωση της Τουρκίας είναι απομονωμένη και δεν είναι πιθανό πως θα υπάρξει μια μετάσταση με διάρκεια στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές», σημείωνε ο Nader Naeimi, της AMP Capital Investors.

«Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη επίπτωση στο κλίμα στις αναδυόμενες αγορές συναλλάγματος θεωρείται πολύ πιθανή σε μια περίοδο που οι αγορές ξένου συναλλάγματος θα συνεχίσουν να αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Στις πρώτες ώρες του ανοίγματος των ασιατικών αγορών η τουρκική λίρα παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ρευστοποίηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της ισοτιμίας» είπε ο Andrew Bresler αναπληρωτής διευθυντής των πωλήσεων νομισμάτων για την Asia Pacific στην Saxo Capital Markets Ltd. στην Singapore.

«Αυτό είναι πάντα το πρόβλημα με τα αρνητικά νέα στις πρωινές χρονικές ζώνες της Ασίας.»

Πριν λίγο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και ζήτησε τερματισμό της διαμάχης για τις θεωρήσεις, ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

 
https://twitter.com/khalediskef/status/916853086836219904?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Acemal71/status/916704679131865090?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Acemal71/status/916669797991092224?ref_src=twsrc%5Etfw

Δείτε τους χάρτες. Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο έδαφος.

Μετά την σύλληψη Τούρκου υπαλλήλου που εργάζονταν στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη «ως ύποπτου γκιουλενιστή», οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν και δεύτερο ένταλμα σύλληψης και για δεύτερο υπάλληλο του προξενείου κλιμακώνοντας την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν βγαίνει από το προξενείο για να μην συλληφθεί! Ο ΡΤ.Ερντογάν τον θέλει πάση θυσία. Σκέπτεται "εισβολή" ο Σουλτάνος...

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τον συντονιστή μεταξύ του αμερικανικού προξενείου και των μονάδων τουρκικής ασφάλειας. Και αυτός ο εργαζόμενος είναι Τούρκος πολίτης και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές (από το τουρκικό καθεστώς) η σύζυγός του έπειτα από έκκληση του κινήματος Γκιουλέν είχε καταθέσει χρήματα στην τράπεζα Άσια την οποία αργότερα έκλεισαν οι τουρκικές αρχές. Ο υπάλληλος δεν έχει συλληφθεί ακόμη και κλείστηκε στο αμερικανικό προξενείο.

Η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας δεν σταματά εδώ!

Ξεκίνησαν επίσης εκκλήσεις χιλιάδων Τούρκων για απομάκρυνση αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη  αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας. Οι τουρκικές διαμαρτυρίες έχουν αποκτήσει δυναμική ειδικά μόλις οι  ΗΠΑ ανακοίνωσαν την  επ 'αόριστον αναστολή της χορήγησης θεωρήσεων  σε Τούρκους πολίτες.

Η κοινή γνώμη στην Τουρκία ήταν εξοργισμένη από την τελευταία αμερικανική κίνηση, η οποία θεωρήθηκε ως η τελευταία σε μια σειρά προκλήσεων από τις  ΗΠΑ.

Ένας μεγάλος αριθμός χρηστών στην τουρκική ιστοσελίδες κοινωνικής μέσα δικτύωσης  ανέφεραν ότι η κίνηση ήταν «προσβλητική » και κάνουν έκκληση για περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εκδίωξης  των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιντσιρλίκ .

Σε μια online έρευνα που διενεργήθηκε από New Dawn τον περασμένο Ιανουάριο, όπου συμμετείχαν σχεδόν 50.000 χρήστες, η συντριπτική πλειοψηφία του  97 τοις εκατό των Τούρκων απαίτησε η συγκεκριμένη  Αεροπορική Βάση  να κλείσει αμέσως.

Η απόφαση έρχεται μετά τη σύλληψη του Τούρκου Metin Topuz ο οποίος εργαζόταν στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη  με την κατηγορία ότι διατηρούσε σχέσεις με το δίκτυο FETO του αυτοεξόριστου ιμάμη Fethullah Gulen.

Όλα αυτά αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα ειδικά λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για την απόκτηση υψηλής τεχνολογίας οπλικών συστημάτων και στους τρείς κλάδους, αποδεικνύοντας σωφροσύνη την κατάλληλη στιγμή για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ