ΗΠΑ

EKTAKTO - Eσκασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών - Ξεκίνησαν οι συλλήψεις στενών συνεργατών του Ν.Τραμπ - "Τελειώνει" ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Του Βασίλη Καπούλα

Αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ξεκίνησαν οι πρώτες συλλήψεις στενών συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ και οι κατηγορίες είναι πολύ βαριές. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε κάνει ειδική αναφορά στον Πολ Μάναφορτ σε παλαιότερο άρθρο για τον ρόλο του.

Όπως αναφέραμε στο άρθρο Ν.Τραμπ, τέλος! Καθαίρεση με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας – Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών προκαλεί τεράστια κρίση στις ΗΠΑ ,ο Μάναφορτ ήταν διευθυντής της καμπάνιας του προέδρου των ΗΠΑ για αρκετούς μήνες και σύμβουλος του πρώην Ουκρανού Προέδρου Viktor Yanukovych, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Μόσχας!

Ο Manafort έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνομιλία με Ρώσους αξιωματούχους:

«Δεν συνομίλησα ποτέ με αξιωματούχους των Ρωσικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και δεν έχω αναμιχθεί σε οποιοδήποτε ζήτημα με την κυβέρνηση της Ρωσίας και τον Β.Πούτιν ή άλλα θέματα τα οποία βρίσκονται υπό έρευνα».

Παρόλ αυτά, η σωρεία δημοσιευμάτων και οι πληροφορίες για διερευνώμενη υπόθεση εναντίον του «πρώην» συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ Paul Manafort και συνεργατών του για δραστηριότητες τους που αφορούν και στην Κύπρο, εξανάγκασε τότε το Υπ. Δικαιοσύνης της Κύπρου να προβεί σε σχετική ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

«Δεν έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως οποιοδήποτε αίτημα από τις Αμερικανικές Αρχές ή από οπουδήποτε αλλού για δικαστική συνδρομή σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση εναντίον του πρώην συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ Paul Manafort και συνεργατών του για δραστηριότητες τους που αφορούν και την Κύπρο.

Παράλληλα, το Υπουργείο δηλώνει πως σε περίπτωση που υποβληθεί ένα τέτοιο γραπτό αίτημα, το Υπουργείο θα το διαβιβάσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να ανταποκριθούν στα αιτήματα που θα τεθούν.

O πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του, Πολ Μάναφορτ και ο πρώην συνεταίρος του τελευταίου, Ρικ Γκέιτς καλούνται, να παραδοθούν στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Μαναφόρτ εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές και σύντομα θα παραδοθεί στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του στο σπίτι του.

Μάλιστα όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μάναφορτ έφθασε πριν από λίγο στα γραφεία του FBI στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, στις κατηγορίες σε βάρος του Μάναφορτ περιλαμβάνεται αυτή της φορολογικής απάτης.

Η υπόθεση αφορά στην υποψία σύμπραξης μεταξύ της προεκλογικής ομάδας συνεργατών του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η Μόσχα επιχείρησε στοχευμένα να χειραγωγήσει την προεκλογική εκστρατεία ώστε να γείρει η πλάστιγγα των εκλογών υπέρ του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Εκείνο που παραμένει προς το παρόν ασαφές είναι σε ποιο βαθμό γνώριζαν στο στρατόπεδο του Τραμπ για τις προσπάθειες αυτές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ερευνά και ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ κατά πόσον ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ παρακώλυσε τη δικαιοσύνη στην έρευνά της.

Εικάζεται ότι ο Μαναφόρτ εμπλέκεται σε προηγούμενες μπίζνες με την Ουκρανία και σε ξέπλυμα χρήματος και ότι δεν σχετίζεται άμεσα με τον πυρήνα των ερευνών του Μιούλερ.

Αναφορικά με τον πρώην συνεργάτη του οι New York Times αναφέρουν ότι το το όνομά του Ρικ Γκέιτς εμφανίζεται σε έγγραφα που σχετίζονται με επιχειρήσεις που ίδρυσε η εταιρεία του Μάναφορτ στην Κύπρο, προκειμένου να λαμβάνει πληρωμές από πολιτικούς και επιχειρηματίες στην ανατολική Ευρώπη.

Προτού ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατείας του Τραμπ την άνοιξη του 2016 και αναλάβει τα ηνία της τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο Μαναφόρτ είχε εκτεταμένους επιχειρηματικούς δεσμούς με την Ουκρανία, όπου εκπροσωπούσε επιφανή στελέχη του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια του τότε υποψηφίου προέδρου να κερδίσει με το μέρος του τους εκλέκτορες, καθώς και στην επιλογή του Μάικ Πενς ως υποψηφίου αντιπροέδρου.

Ο Μαναφόρτ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του στην καμπάνια του Τραμπ μετά από πέντε μήνες, τον Αύγουστο του 2016, όταν αποκαλύφθηκαν οι επιχειρηματικοί δεσμοί του με την Ουκρανία.

Ο Γκέιτς παρέμεινε στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και συνεργάστηκε με την ομάδα μετάβασης της εξουσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επισκεπτόταν συχνά το Λευκό Οίκο αφότου ανέλαβε τα ηνία η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Στέλεχος των Ρεπουμπλικανών επί μακρόν ο Μαναφόρτ είχε βοηθήσει τον Τζέραλντ Φορντ να νικήσει τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1976 και στη συνέχεια εργάστηκε στην υπηρεσία του τελευταίου το 1980.

Έχει διατελέσει σύμβουλος και άλλων επιφανών Ρεπουμπλικανών, περιλαμβανομένου του Τζορτζ Μπους και του Μπομπ Ντόουλ, που είχε ηττηθεί στις εκλογές του 1996 από τον Μπιλ Κλίντον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης