Μέση Ανατολή

Τελεσίγραφο από ΗΠΑ: Το απέρριψε η Βαγδάτη - Το Ισραήλ ζήτησε από τη Ρωσία συριακό αεροδιάδρομο για βομβαρδισμούς στο Ιράκ - Στα χέρια Ιρανών το Κιρκούκ


Του Βασίλη Καπούλα

Το Ισραήλ ζήτησε από την Ρωσία και πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο Μ.Νετανιάχου από τον Β.Πούτιν άδεια διέλευσης από τη Συρία ισραηλινών μαχητικών προκειμένου να πλήξουν τις σιιτικές δυνάμεις του Ιράν και τους Ιρανούς Φρουρούς που πολεμούν στο Ιράκ.  

Φαίνεται ότι η πτώση του Κιρκούκ ίσως να αποτελεί παγίδα... Οπως αποκαλύπτεται οι δυνάμεις που το κατέλαβαν ήταν κυρίως ιρανικές ενώ ο ίδιος ο Στρατηγός-θρύλος των Ιρανών Φρουρών, Κασέμ Σουλειμανί, ήταν στο Ιράκ και στο Κιρκούκ.

Εδώ παίζεται όλο το παιχνίδι καθώς οι Ιρανοί υπό τον Κ.Σουλειμανί δημιούργησαν τον σιιτικό διάδρομο και ελέγχουν τον πρώην αμερικανικό δρόμο από την περιοχή του Κουρδιστάν, Rabia-Sinjar,  προς τη Συρία.

Και η ανθρωπότητα κινδυνεύει να δει δύο μέτωπα να παίρνουν ταυτόχρονα φωτιά, Β.Κορέα και Ιράν.

Πιο αναλυτικά, ένα μεγαλοπρεπέστατο «στοπ» από τον Β.Πούτιν για εναέριο διάδρομο παροχής βοήθειας στο ιρακινό Κουρδιστάν δέχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου , αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του Ισραήλ για την κατάσταση μετά την κατάληψη του Κιρκούκ.

Πρόκειται για απρόσμενη εξέλιξη , η οποία περιπλέκει  ακόμα περισσότερα τα πράγματα μετά την είσοδο στην περιοχή  φιλο-ιρανικών σιιτικών δυνάμεων , υπό την καθοδήγηση Ιρανών φρουρών .  
https://twitter.com/AlSuraEnglish/status/922409660568633344?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/AlSuraEnglish/status/922409050301591552?ref_src=twsrc%5Etfw

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το Ισραήλ θέλει να χρησιμοποιήσει το συριακό εναέριο χώρο ως διάδρομο για την αποστολή μαχητικών στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το  Ισραήλ φέρεται να επιθυμεί σφόδρα να παράσχει βοήθεια στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν κατά των ιρακινών δυνάμεων και στο αδυσώπητο πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Μόνο που ο Πούτιν δεν δέχθηκε να μεταφερθούν όπλα και Ισραηλινοί σύμβουλοι δια μέσου του συριακού  εναερίου χώρου τον οποίο ελέγχει πλήρως με συστοιχίες πυραύλων S-400, S-300VΜ, Buk-M2 και Pantsir άσχετα αν επιτρέπει στους ισραηλινούς να βομβαρδίζουν...

Το Τελ Αβίβ να είναι έτοιμο να παράσχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ισραηλινή ηγεσία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο KRG, μέσω οδικού άξονα ή άλλου εναλλακτικού τρόπου .

Η Ρωσία δεν θεωρεί την ισραηλινή συμμετοχή στην ιρακινο-αραβο-κουρδική κρίση ως καλή ιδέα. Μια τέτοια παρέμβαση ενδέχεται να διακινδυνεύσει τις ρωσικές επενδύσεις στον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ για βοήθεια λόγω δικών της σχεδίων στην περιοχή κάτι το οποίο δεν πρόκειται να αποδεχθεί το Ισραήλ και φυσικά οι ΗΠΑ.

Ισραηλινός αξιωματούχος  επιβεβαίωσε ότι ο Νετανιάχου ασκεί πιέσεις σε παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ),  για να αποτρέψουν  περαιτέρω αποτυχίες των Ιρακινών Κούρδων καθώς χάνουν «χρυσοφόρες» περιοχές από τον ιρακινό στρατό.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με  τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Άλλος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η περιοχή του  Κουρδιστάν είναι "ένα σημείο στήριξης" και ένα "στρατηγικό μέρος" για το Ισραήλ,  λόγω της εγγύτητάς του με τους εχθρούς του Ισραήλ που είναι η Τεχεράνη και η Δαμασκό.

«Θα ήταν καλύτερο να τους έδιναν οι παγκόσμιες δυνάμεις οπλισμό και οτιδήποτε χρειάζονται το οποίο δεν μπορούμε να δώσουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την επίσημη υποστήριξη από το Ισραήλ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ όμως συνεχίζει τις «πιέσεις» στα μέσα ενημέρωσης, και  ασκεί  διπλωματικές και άλλες προσπάθειες για να αποτρέψει την σταθεροποίηση στη Συρία και το Ιράκ,  μετά την νίκη κατά του ISIS, διότι φοβάται την επέκταση των Ιρανών που ονειρεύονται και αυτοί  «περσικές αυτοκρατορίες».

Το σίγουρο είναι ότι μετά την κατάληψη της περιοχής του Κιρκούκ που διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων όλα έχουν αλλάξει στην περιοχή.

Πριν λίγο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, έφτασε στη Βαλγάτη με τελεσίγραφο το οποίο απέρριψε ήδη ο ιρακινός πρωθυπουργός..

Ο Τίλερσον απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις του Ιράν και οι σιιτικές  Hashd al-Shaabi από το Ιράκ.

Το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού τόνισε πως οι δηλώσεις του Τίλερσον συνιστούν ανάμιξη στις εσωτερικές σχέσεις του Ιράκ.

«Καμία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις ιρακινές υποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο, επικαλούμενο μια πηγή που πρόσκειται στον Αμπάντι.

Ο Τίλερσον δήλωσε χθες Κυριακή ότι έχει έρθει η ώρα «να πάνε σπίτι τους» οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές και οι Ιρανοί σύμβουλοί τους, οι οποίοι συνέβαλαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από μια σπάνια συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό και τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

«Οι ιρανικές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στο Ιράκ, τώρα που η μάχη κατά του ISIS πλησιάζει στο τέλος της πρέπει να πάνε σπίτια τους. Οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ πρέπει να πάνε σπίτια τους και να επιτρέψουν στον ιρακινό λαό να ανακτήσει τον έλεγχο», τόνισε ο Τίλερσον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ Τζουμπέιρ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Τίλερσον με το σχόλιό του αναφερόταν στις PMF και τη δύναμη Αl-Quads των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Πριν λίγο έγινε γνωστό πως στην περιοχή φτάνουν και Ιρανοί Κούρδοι για να ενισχύσουν τους Πεσμεργκά.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, HaiderAlAbadi, αποφάσισε να επισκεφτεί την Αγκυρα την Τετάρτη.

Από την πλευρά της η Ρωσία είπε ότι η διπλωματική αποστολή στο Erbil θα συνεχίσει να λειτουργεί, δεν υπάρχει καμία σκέψη για αποχώρηση ενώ το ίδιο ισχύει και για τις οικονομικές σχέσεις.

Ο Σ.Λαβρόφ το είπε μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ιρακινό ομόλογο του.

ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ιράν και Τουρκία θα βρεθούν σε ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» θανάτου.
https://twitter.com/BarzanSadiq/status/922489056876990466?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/AlSuraEnglish/status/922446431234830336?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/AlSuraEnglish/status/922079694471622659?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ