Κόσμος

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Καταλονίας κατά της βίας (βίντεο)

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας για να καταδικάσουν την αστυνομική βία και να φωνάξουν υπέρ του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες, Κυριακή (01.10.2017), και στιγματίστηκε από τη βίαιη καταστολή των ψηφοφόρων από την αστυνομία.
«Αυτό με τον Φράνκο (σ.σ τον δικτάτορα), ήταν ο κανόνας» ήταν το σύνθημα στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία.

Νωρίτερα το μεσημέρι, το πλήθος τραγουδούσε και χόρευε στην πλατεία της Καταλονίας, στα περίχωρα της λεωφόρου Ράμπλας.

Σημαίες του αυτονομιστικού κινήματος κυμάτιζαν μεταξύ των διαδηλωτών, που ζητούσαν με μια φωνή περισσότερη δημοκρατία.

Μία ημέρα πριν, αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών πραγματοποίησαν εφόδους σε δεκάδες εκλογικά τμήματα για να κατάσχουν κάλπες και εκλογικό υλικό και να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος.

https://youtu.be/dEoyVIJFBUg

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επιτέθηκαν στους ψηφοφόρους με γκλομπ, ασπίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες. Οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν προκάλεσαν σοκ στην Ευρώπη.

https://youtu.be/W-97_yKHQHg

«Είδα τον πατέρα μου να τον σηκώνουν στον αέρα και να τον σέρνουν στο έδαφος και την καθηγήτρια χορού μου να την γρονθοκοπούν και να τη χτυπούν στο κεφάλι. Μας απείλησαν ότι θα μας σπάσουν τα δάκτυλα… δεν μπορώ να ξεχάσω αυτές τις εικόνες, δεν θα μπορέσω ποτέ να τις ξεχάσω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 19χρονη διαδηλώτρια, Πατρίθια Βεντούρα.

«Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν στήριζαν την ανεξαρτησία αλλά διαδήλωσαν διότι ένιωσαν αγανάκτηση… πρόκειται για μια επίθεση στα δικαιώματά μας» είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η 42χρονη Μπλάνκα.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου συμμετείχαν επίσης σε μια συγκέντρωση μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους προκειμένου να καταδικάσουν την αστυνομική βία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, μεταξύ άλλων στη Χερόνα και στη Λιέιδα.

Στο μεταξύ, ο Ζορντί Βερά, συντονιστής του γαλλικού καταλανικού κόμματος «Ναι στο κράτος της Καταλονίας» (Oui au Pays Catalan), δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «αρκετά εκατομμύρια ψηφοδέλτια» για το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλονίας εκτυπώθηκαν στον γαλλικό νομό των Ανατολικών Πυρηναίων.

«Αρκετά εκατομμύρια ψηφοδέλτια εκτυπώθηκαν από εταιρείες στην χώρα μας» στα Ανατολικά Πυρηναία, αλλά «τα άτομα που εργάστηκαν θέλουν προς το παρόν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, καθώς οι Ισπανοί δικαστές μπορούν να τους θέσουν υπό έρευνα και να εκδώσουν εναντίον τους διεθνή εντάλματα σύλληψης», τόνισε ο Βερά.

«Κάποια έγραφαν: ‘Ναι στο Κράτος της Καταλονίας’ κάποια άλλα όχι. Αλλά ήταν απαραίτητο να βοηθήσουμε τους νότιους Καταλανούς να ψηφίσουν, να εκφραστούν. Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και ότι τα σύνορα δεν μας χωρίζουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube από το κόμμα δείχνει ψηφοδέλτια να εκτυπώνονται, να πακετάρονται σε κουτιά και να μεταφέρονται με αυτοκίνητο στην Ισπανία, με εικόνες από την συνοριακή πόλη Περτούς και ένα μήνυμα σε ένα κινητό τηλέφωνο γραμμένο στα καταλανικά που έγραφε: «Όλα καλά, Μπορείς να περάσεις». (Es net, podeu passer).

«Αυτό το βίντεο δημιουργήθηκε για να δείξει ότι οι Καταλανοί της Γαλλίας βοήθησαν τους νότιους Καταλανούς, επειδή ήταν μια βοήθεια για τη δημοκρατική έκφραση», τόνισε ο Βερά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ