Υγεία

Χαμηλό ασβέστιο: Ο σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά

Το ασβέστιο είναι ευρύτερα γνωστό για τον ρόλο του στη σκελετική υγεία και συγκεκριμένα για τη σημαντική συμβολή του στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων των οστών. Φαίνεται όμως ότι είναι εξίσου σημαντικό και για την υγεία της καρδιάς, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, τα οποία είναι πολύ εύκολο να μετρηθούν με μια απλή εξέταση, παίζουν ρόλο στις πιθανότητες για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA).

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι θανατηφόρα για ποσοστό πάνω από 90% των ασθενών. Πάνω από το 50% των αντρών και σχεδόν το 70% των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους λόγω αυτής δεν έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας κι έτσι δεν θεωρούνται «ομάδα υψηλού κινδύνου», πράγμα που συνεπάγεται ότι είναι αναγκαίο να εντοπιστούν περισσότεροι παράγοντες ή δείκτες που «προειδοποιούν» για ένα τέτοιο σοβαρό επεισόδιο.

Ένας παράγοντας φαίνεται να είναι το χαμηλό ασβέστιο, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, καθώς οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ήταν πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που παρουσίαζαν χαμηλές τιμές στο αίμα τους.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό του αίματος ήταν χαμηλότερα σε όσους έπαθαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Οι ασθενείς με τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου από όλους (<8,95 mg/dL) φάνηκε να έχουν διπλάσιες πιθανότητες για ανακοπή σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα από όλους (>9.55 mg/dL) ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου» εξηγεί ο Σουμίτ Τσουχ, ένας εκ των ερευνητών.

Τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν έναν νέο πιθανό παράγοντα για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, μένει ωστόσο να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί που οδήγησαν στα παραπάνω ευρήματα, καθώς και αν η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανακοπής σε άτομα που εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

 onmed.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...