Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Απέτυχε η υπερφορολόγηση -Κατέβασαν τον στόχο 1,1 δισ. μετά την «τρύπα» του Αυγούστου

Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανάγκασε την κυβέρνηση να κατεβάσει κατά 1,1 δισ. ευρώ το στόχο για τα έσοδα. Με βάση την κίνηση αυτή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεταδίδουν την αίσθηση ότι η πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβριο θα εμφανιστεί στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «εντός στόχων».

 

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, συναγερμός έχει σημάνει στο ΓΛΚ για το γεγονός ότι επιστροφές φόρου εμφανίζονται αυξημένες και έφτασαν στον στόχο που είχε τεθεί για το μήνα Σεπτέμβριο, καθώς ανήλθαν κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστροφές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες θα είναι πέραν του στόχου, ανοίγοντας έτσι νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 ο προηγούμενος στόχος για εισπράξεις 21,5 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία στο σύνολό του το 2017 περιορίστηκε στα 20,373 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει απόκλιση από το φετινό στόχο κατά τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονη μυστικοπάθεια για τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, μήνας από τον οποίο η κυβέρνηση ανέμενε να βάλει στα ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η εικόνα του Σεπτεμβρίου δεν μεταβλήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με αυτή του Αυγούστου στην οποία καταγράφηκε υστέρηση περίπου 1 δισ. ευρώ στους άμεσους φόρους. Η υστέρηση αντισταθμίστηκε από την είσπραξη έμμεσων φόρων και ΦΠΑ αλλά και από το διαρκές κυνηγητό των φορολογουμένων για παλαιότερα χρέη με περισσότερες από 700 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα.

Αν η εικόνα αυτή επιβεβαιωθεί, δηλαδή ότι η πορεία του Σεπτεμβρίου ήταν ανάλογη με αυτή του Αυγούστου, τότε η κυβέρνηση αναμένεται να προβάλει θετικά αυτή την εξέλιξη. Εφόσον πρόλαβε να κατεβάσει τον πήχη 1,1, δισ. ευρώ είναι αυτονόητο ότι τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται πιο κοντά στο νέο «κουρεμένο» στόχο.

Πρόκειται ωστόσο για ένα επικοινωνιακό τρικ καθώς όσο δεν εισπράττονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι τρέχοντες άμεσοι φόροι της χρονιάς η μόνη καταφυγή είναι η δεξαμενή των παλαιότερων με κατασχέσεις λογαριασμών και κυνήγι για τον ΦΠΑ, όπως το «σαφάρι» της ΑΑΔΕ για το κόψιμο αποδείξεων στα νησιά που ομολογουμένως πήγε πολύ καλά κατά την τουριστική περίοδο.

Απέτυχε η υπερφορολόγηση

Παρά τα λογιστικά τρικ και την άτυπη στάση πληρωμών στο σκέλος των δαπανών, στους αριθμούς φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο συνδυασμός των φόρων Τσακαλώτου και των εισφορών Κατρούγκαλου με τον οποίο έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση τον Μάιο του 2016 εξήντλησε τη δυναμική του, επιβάρυνε τη ρευστότητα και την πραγματική οικονομία και ανάγκασε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να περάσουν στη μαύρη οικονομία.

Ο «λογαριασμός» αυτής της αποτυχίας θα έρθει τους επόμενους μήνες είτε με τη μορφή νέων μέτρων το 2018, είτε με την επιβολή της μείωσης του αφορολόγητου μαζί με τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και την επ’ αόριστον αναβολή των θετικών αντιμέτρων της κυβέρνησης.

Μαγική εικόνα από τις διπλές εισφορές

Ένα από τα στοιχεία που δημιουργούν μια πλασματική εικόνα η οποία καμουφλάρει την στέρηση των φορολογικών εσόδων είναι οι διπλές εισφορές που πλήρωσαν το 2017 πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Τα Ταμεία αναμένεται ότι θα καταγράψουν φέτος έκτακτα έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ τα οποία όμως δεν θα επαναληφθούν το 2018. Για παράδειγμα, λόγω των αλλαγών του τρόπου καταβολής των εισφορών με το πέρασμα στον ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλλουν μέσα στην οικονομική χρήση του 2017 όλες τις εισφορές του 2017 και, επιπλέον, τις εισφορές του Β’ εξαμήνου 2016. Δηλαδή θα καταβάλλουν το ισόποσο εισφορών 1,5 έτους!

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι μηχανικοί) και τον ΟΓΑ. Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής κ. Γιώργος Στρατόπουλος, οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Νομικών, που καταβάλλουν εισφορές άπαξ ετησίως, «το έτος 2017 θα πληρώσουν τις ετήσιες εισφορές του 2016 καθώς και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ για το 2017. Θα καταβάλλουν, δηλαδή, εισφορές 2 ετών!». Έτσι, τα Ταμεία, πέρα από τις εισφορές του 2017 «θα εισπράξουν επιπροσθέτως και κατ’ εξαίρεση και το 50% των ετήσιων εσόδων (από ασφαλιστικές εισφορές) του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του ΟΓΑ και το 100% των ετήσιων εσόδων του Ταμείου Νομικών». Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά αυτή τη συγκυριακή εξέλιξη κάνοντας λόγο για τη «μείωση της ανεργίας που αύξησε τις εισφορές» παρότι οι αριθμοί δείχνουν ότι τα έσοδα από μισθωτή εργασία δεν αυξάνονται. Πρόκειται προφανώς για (αυτ)απάτη και για μια ακόμη φούσκα που θα σκάσει το 2018.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ