Κόσμος

«Τρομοκρατικές ενέργειες» από «μοναχικό λύκο» οι επιθέσεις στον Καναδά

Ως «τρομοκρατικές ενέργειες» αντιμετωπίζει η αστυνομία του Καναδά τις επιθέσεις βίας που έγιναν χθες το βράδυ στο Έντμοντον, μετά τον τραυματισμό αστυνομικού από έναν άντρα που οδηγούσε αυτοκίνητο. Ο δράστης στην συνέχεια, μαχαίρωσε τον αστυνομικό, ενώ έπεσε επάνω σε τέσσερις περαστικούς, οδηγώντας ένα δεύτερο όχημα.

Τόσο ο αστυνομικός όσο και τα άλλα θύματα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας των θυμάτων από τις επιθέσεις που δέχθηκαν δεν έγιναν γνωστές, ενώ η υγεία του αστυνομικού αναμένεται ότι θα αποκατασταθεί, σύμφωνα με καναδικό CTV News.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος και αγανακτισμένος απ' αυτή την τραγωδία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ο δήμαρχος του Έντμοντον Ντον Άιβσον δήλωσε πως πρόκειται για «επίθεση μοναχικού λύκου».

Τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα CBC και CTV μετέδωσαν πως η αστυνομία βρήκε μέσα στην καμιονέτα μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όλα άρχισαν χθες Σάββατο γύρω στις 20:15 (τοπική ώρα, 05:15 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) κοντά στο γήπεδο της πρωτεύουσας της Αλμπέρτα όπου διεξαγόταν ένας αγωνας του καναδικού φουτμπόλ.

Ένας άνδρας που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα έπεσε πάνω σε μεταλλικό κιγκλίδωμα και στη συνέχεια σ' έναν αστυνομικό που βρισκόταν πίσω από το κιγκλίδωμα εκσφενδονίζοντάς τον σε ύψος πέντε μέτρων, σύμφωνα με τις εικόνες από κάμερα επιτήρησης που δημοσιοποιήθηκαν από την Edmonton Journal.

Ο άνδρας βγήκε από το χτυπημένο όχημά του, έκανε το γύρο του και μετά κατέφερε τουλάχιστον δύο χτυπήματα με μαχαίρι στον αστυνομικό, πριν διαφύγει πεζή.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η αστυνομία, η οποία είχε στο μεταξύ στήσει οδοφράγματα ελέγχου σ' αυτή την πόλη των 800.000 κατοίκων, έλεγξε μια καμιονέτα μετακομίσεων και ο οδηγός της ταυτοποιήθηκε με τον ιδιοκτήτη του οχήματος που είχε εμπλακεί στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού.

Άρχισε τότε μια καταδίωξη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από δέκα αστυνομικά οχήματα. Προσπαθώντας να διαφύγει «με πάνω από 80 χλμ/ώρα» μέσα στο Έντμοντον, ο οδηγός έριξε εσκεμμένα την καμιονέτα πρώτα πάνω σε δύο διαβάτες, αφηγήθηκε στην τοπική εφημερίδα ένας αυτόπτης μάρτυας.

«Ο ύποπτος επιχείρησε εσκεμμένα να τραυματίσει πεζούς στις διαβάσεις ή πάνω στα πεζοδρόμια» με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω του τέσσερις τραυματίες σε δύο διαφορετικά σημεία, δήλωσε ο Ροντ Κνεχτ, αρχηγός της αστυνομίας του Έντμοντον, σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Τέθηκε υπό κράτηση»

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν για να ξεφύγουν» πανικόβλητοι, αφηγήθηκε σοκαρισμένη η Κιμ Άντερσον στην Edmonton Journal.

Στην τρελή κούρσα του, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο της καμιονέτας, η οποία ανατράπηκε. Γρήγορα οι αστυνομικοί έβγαλαν τον οδηγό «από το σπασμένο παρμπρίζ και του πέρασαν χειροπέδες», είπε η Πατ Χάνιγκαν, άλλη αυτόπτης μάρτυρας.

«Η αστυνομία του Έντμοντον έθεσε υπό κράτηση έναν άνδρα (...) που είναι υπεύθυνος γι' αυτές τις πράξεις βίας», δήλωσε ο Ροντ Κνεχτ.

«Πιστεύουμε πως είναι ένα άτομο το οποίο έδρασε μόνο, αν και η έρευνα βρίσκεται στην αρχή της», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας ζητώντας από «τους κατοίκους του Έντμοντον να παραμείνουν σε επιφυλακή και να παρακολουθούν» κάθε ύποπτη κίνηση.

Ο πρωθυπουργός Τριντό κατήγγειλε αυτή την επίθεση και υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό να ριζώσει» ανάμεσα στον πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...