Κυβέρνηση

Τραγική συζήτηση στην Βουλή για F-16 - «Αλλά 'ντ' άλλων» ο Α.Τσίπρας - «Πέρα βρέχει» ο Σ.Θεοδωράκης!

Ενας τραγικά "αδιάβαστος" πρωθυπουργός σήμερα στην Βουλή, διαβεβαίωνε... υπερήφανος (!) την Βουλή ότι δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη στο αποικιακό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ!

Δηλαδή θεωρεί... καλό (!) το ότι δεν μας μας δώσουν αντισταθμιστικά οι Αμερικανοί, αλλά θα την βγάλουν... τζάμπα, ίσως με κάποια ψίχουλα στην ΕΑΒ! Και δεν σηκώθηκε ούτε ένας, ούτε καν ο ερωτών Σ.Θεοδωράκης, για να του πει "Δηλαδή χαρίζετε στην Lοckheed Martin, ένα ποσό περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στα αντισταθμιστικά;"

Γιατί; Γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει ούτε ξέρει μέσα στη Βουλη τι είναι τα αντισταθμιστικά.

Και ότι αποτελούν βασικό μοχλό πίεσης απόδοσης βιομηχανικού έργου από τον κύριο εργολάβο του προγράμματος στην ελληνική βιομηχανία, βιομηχανικού έργου. Το αν συνδέθηκαν με σκάνδαλα στο παρελθόν τα αντισταθμιστικά δεν λέει τίποτα.

Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να ξαναγίνουν δημόσια έργα ή προμήθειες τηλεπικοινωνιών ή να καταργήσουμε τς τράπεζες επειδή βρίθουν τραπεζικών σκανδάλων.

Και δεν φτάνει που αποδέχθηκαν (επιστολή της αμερικανικής υπηρεσίας αμυντικής συνεργασίας προς το Κογκρέσο) με 2,4 δισ. να ανακαινίσουν μαχητικά που είναι "sitting duck" για τα τουρκικά F-35, δεν ζήτησαν ούτε ένα ευρώ αντισταθμιστικά, γιατί κάποιος τους είπε ότι "Τα αντισταθμιστικά είναι σκανδαλώδη"!

Τόσο άσχετοι!

Από εκεί και πέρα το ότι θα κρατήσει δέκα χρόνια ο εκσυγχρονισμός όπως παραδέχθηκε ο Α.Τσίπρας, είναι "πταίσμα".

Εδώ δήλωσε "υπερήφανος" που δεν θα μας δώσει η Lokcheed Martin ούτε ένα ευρώ βιομηχανική επιστροφή ("Εκτός ίσως από την ΕΑΒ", όπως είπε), θα τον απασχολήσει ότι σε δέκα χρόνια τα F-16 που θα εκσυγχρονιστούν ούτε για στόχοι των F-35 δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον;

Και όλα αυτά γιατί; Γιατί όπως δήλωσε ο Α.Τσίπρας: "Μέσα απ' την κερκόπορτα των ΑΩ δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα"!

Τότε να καταργήσουμε και τα δημόσια έργα! Πίσω από κάθε δημόσιο έργο κρύβεται και μια ιστορία διαπλοκής. Ο φίλα διακείμενος στην κυβέρνηση εργολάβος, κ.Χ.Καλογρίτσας τι λέει γι αυτό;

Μετά μίλησε για νέο "Ολοκληρωμένο σχεδίο για ανασυγκρότηση του στρατεύματος" και για "Νέες στοχευμένες αγορές όπλων ανάλογα με τις ανάγκες μας".

Μακάρι, αλλά αν είναι οι νέες αγορές σαν τον εκσυγχρονισμό των F-16, καλύτερα να ψωνίσουμε από το Πολεμικό Μουσείο στην Βασιλίσσης Σοφίας, μαχητικά, αντιαεροπορικά κλπ. Το ίδιο αποτέλεσμα και πιο φθηνά θα μας έρθουν.

Τουλάχιστον παραδέχθηκε ότι "Οι αγορές όπλων είναι αναγκαία κίνηση γιατί περίοδος με πολλές κρίσεις".

Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος για την αναβάθμιση των F-16 "θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη". Αυτό μας ενδιαφέρει; Ή ότι το αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού δεν θα έχει σχεδόν καμία σημασία, απέναντι στα συντριπτικά υπέρτερα F-35 των Τούρκων;

Μετά μπήκε και σε... σπαρταριστές λεπτομέρειες για το οικονομικό κόστος, δηλώνοντας επί λέξει: "Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ (σ.σ.: Κι εδώ λάθος: 2,12 δισ. ευρώ). Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο" είπε ο κ. Τσίπρας. Τι θα πει "Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ";

Αυτός θα αποφασίσει πόσο θα ζητήσει η Lockheed; Ή δεν θα βάλει ραντάρ ακόμα και στα 93 αεροσκάφη της πρώτης παρτίδας; Και αν το ποσό φτάσει στα 1,7-1,8 δισ. ευρώ (τόσο θα φτάσει για την πρώτη παρτίδα των 93) θα παραιτηθεί;

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στην κατηγορία των απτών αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται:

- Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο ΗΠΑ που όταν εξελέγει ορισμένοι διέδιδαν ότι όχι μόνο δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος αλλά θα αλλάξει γραμμή να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και στις κατ ιδίαν συνομιλίες να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος.

- Για πρώτη φορά δημόσια ο Τραμπ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της βγήκε από την κρίση και ενθάρρυνε Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

- Είναι η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων στην Ελλάδα,

- Όπως και ότι αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της χώρας μας να καταστεί κόμβος ενέργειας, και επικοινωνίας. Η κατασκευή του της πλωτής πλατφόρμας για LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη με την προοπτική να είμαστε η δεύτερη χωρα ΕΕ που εισάγει σχιστολιθικό αέριο επιβεβαιώνοντας την θέση Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

- Ότι αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα το γεγονός ότι η επόμενη ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα θα είναι ΗΠΑ, θα αποτελέσει σημειο καμπής για αμερικανικές επενδύσεις ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες.

- η διαβεβαίωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο, δεν απαιτούνται νεά μέτρα σε αντίθεση με όσα φαντασιώνονταν εδώ πολλοί και τα δημοσιεύματα του Τύπου, και το ΔΝΤ θα έχει επικοδομητική στάση.

«Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά και απτά αποτελέσματα και δεν είναι φωτογραφίες. Εχω αρκετές άλλωστε. Σε σύντομο διάστημα έβγαλα σημαντικές φωτογραφίες με πολλούς ηγέτες του πλανήτη» συμπλήρωσε απαντώντας στην κριτική που του άσκησε η Νέα Δημοκρατία.

«Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της διεκδικεί και αναβαθμίζεται η θέση της διεθνώς. Δεν παρακαλά για φιλική κουβέντα και χτύπημα στην πλάτη. Μπορεί στην οικονομία να χριαστεί περισσότερος χρόνος για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από την ζημιά κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όμως την εικόνα της χώρας διεθνώς έχουμε καταφέρει να την αναστρέψουμε. Την εικόνα του παθητικού δέκτη» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το αίτημα για αναβάθμιση των F-16 είχε τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων το 2009.

Την συζήτηση άνοιξε με μια σειρά ερωτημάτων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.

«Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κόστος του προγράμματος: «Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς;».

Το ότι δεν εξυπηρετεί τους εθνικούς στόχους ασφαλείας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παλαιών αεροσκαφών δεν το έχει αντιληφθεί, ούτε το έχει ακούσει ακόμα. Παλαιοκομμουνιστική ρητορική περί "αμυντικών δαπανών που θα μπορούσαν να είχαν γίνει σχολεία, νοσοκομεία κλπ.".

Ο Α.Τσίπρας καταφέρθηκε και κατά των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών "Για πρώτη φορά υπάρχει όχι μόνο η δυνατότητα εξόδου από την κρίση αλλά και ενίσχυσης της χώρας που θα αφήσει πίσω και το μοντέλο που μας οδήγησε εδώ, που δεν έχει να κάνει μόνο με το παραγωγικό μοντέλο, αλλά με το μοντέλο της διαφθοράς, της διαπλοκής και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ειδικά στους εξοπλισμούς.

Όταν μπαίναμε στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία κάποιοι Ευρωπαίοι μας πουλούσαν όπλα, τότε γίνονταν οι αγορές του αιώνα και μας έδιναν δάνεια από τις τράπεζές τους».

Γενικά η συζήτηση στην Βουλή για ένα τόσο σοβαρό θέμα κυμάνθηκε στο επίπεδο του ανέκδοτου "Γειά σου Γιάννη τι κάνεις;" Και ο Γιάννης απαντά "Κουκιά σπέρνω"...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης