Αθλητισμός

Τρίτος στον κόσμο ο Δημήτρης "DK" Κυρσανίδης στο Parkour - Τα καλύτερα στιγμιότυπα από την Οία


Νεανικά κορμιά που «δονούνται» από ένταση. Απίθανα άλματα στον αέρα συνδυασμένα με αυτοσχέδιες, ελεύθερες, κινήσεις που πηγάζουν από τη δημιουργική φαντασία της νιότης και καταρρίπτουν την κοινή αντίληψη για την έννοια της κίνησης. Περισσότεροι από 2.500 θεατές ακροβολισμένοι στις σκεπές και τα σοκάκια της Οίας για να απολαύσουν από απόσταση αναπνοής ένα μοναδικό… ιπτάμενο αθλητικό γεγονός με φόντο την αξεπέραστη αρχιτεκτονική της ηφαιστειακής Καλντέρας.

Αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο στο φετινό Red Bull Art of Motion, στη Σαντορίνη, ήταν κάτι παραπάνω από ένας αγώνας ανάμεσα στους κορυφαίους freerunners του κόσμου. Ήταν ένα υπερθέαμα που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.  Ήταν η απτή απόδειξη της υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων –σωματικών και πνευματικών.

Πάνω από 200 freerunners του πλανήτη συναντήθηκαν και πάλι στην ιδανικότερη -όπως έχει χαρακτηριστεί- φυσική πίστα της διάσημης Οίας, όπου τα τελευταία επτά χρόνια πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Freerunning και Parkour, παραδίδοντας μαθήματα ατσάλινου αυτοελέγχου όσο δοκίμαζαν τις ικανότητες τους στη λεγόμενη «τέχνη της φυγής», την τέχνη της ελεύθερης σωματικής έκφρασης στο περιβάλλον.

Μένοντας προσηλωμένοι στο στόχο τους, να εκτελέσουν δηλαδή μια γρήγορη, ομαλή, «καθαρή» και εντυπωσιακή διαδρομή (run) εντός 1,5 λεπτού, «κατήργησαν» κάθε εμπόδιο που βρίσκονταν στα 683 τ.μ της πίστας, πηδώντας από σημείο σε σημείο και κάνοντας ταυτόχρονα ρόδες, πιρουέτες, περιστροφές και ανάποδες τούμπες –από ύψος 8 μέτρων(!) -που έκοβαν την ανάσα. Οι κινήσεις τους, αν και ακραία απαιτητικές, έδιναν την εντύπωση ότι πραγματοποιούνται με τρόπο τόσο φυσικό όσο το περπάτημα, γι’ αυτό και κάθε επιτυχημένο άλμα ή trick προκαλούσε ιαχές και χειροκροτήματα από τους εντυπωσιασμένους συναθλητές και θεατές, οι οποίοι ωστόσο δεν σταματούσαν στιγμή να εμψυχώνουν τους διαγωνιζόμενους, παρασυρόμενοι από την ενέργεια του freerunning.

Τα στοιχεία, βέβαια, που υπολογίστηκαν από την κριτική επιτροπή για να αναδειχθούν οι τρεις κορυφαίοι freerunners ήταν το πόσο ευφάνταστο είναι το run αναφορικά με τα κόλπα, την παρουσίαση και την εκμετάλλευση του χώρου, ο βαθμός δυσκολίας των tricks, οι λεπτομέρειες που κάνουν ένα trick τέλειο (στάση σώματος, προσγείωση), η αποφυγή σταματημάτων από το ένα trick στο άλλο και ο τρόπος που συνδυάζονται όλα τα παραπάνω.

https://sharevideo.redbull.com/vjs/index.html?r=1&cornerbug=true&origin=https://www.redbull.com/gr-el/nikites-red-bull-art-of-motion-2017&accid=1439051358001&pid=4JE31Ysng&vid=5601302039001&crid=rrn:content:videos:793a6d74-ba65-46c8-b91a-b2662751b74c:el-GR

Τρίτος στον κόσμο ο Κυρσανίδης – Νικητής ο Ουκρανός το outsider, Alexander Titarenko

Πρώτος των πρώτων αναδείχθηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος Ουκρανός Alexander Titarenko ο οποίος έκανε την ανατροπή και προσγειώθηκε στην κορυφή με 418 βαθμούς, κερδίζοντας ταυτόχρονα το βραβείο για το Best Trick by CU. Στη 2η θέση ακολούθησε ο Nate Weston από την Αμερική, με τον Έλληνα Δημήτρη Κυρσανίδη να επανέρχεται στο βάθρο των νικητών, αυτή τη φορά στη 3η θέση. Best Female του διαγωνισμού, η Aleksandra Shevchenko από τη Ρωσία.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω! Ξεκίνησα ελπίζοντας απλά να προκριθώ στον Onsite Qualifier και ξαφνικά όλος ο κόσμος μου έδινε συγχαρητήρια για τη φετινή μου νίκη. Είναι τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Είμαι απλά συγκλονισμένος» δήλωσε ο Titarenko μετά την απονομή που βρήκε όλους όσοι ήταν πάνω και γύρω από το βάθρο λουσμένους στη σαμπάνια.

Το αθλητικό του εκτόπισμα έδειξε για ακόμα μια φορά ο δυο φορές νικητής του Red Bull Art of Motion (2014, 2015) Δημήτρης Κυρσανίδης, ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική εμφάνιση, επιβεβαιώνοντας ότι η περυσινή χρονιά ήταν απλά μια κακή συγκυρία. «Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι μεταξύ των πρώτων. Ήταν πολύ δύσκολο, καθώς το επίπεδο ανεβαίνει κάθε χρονιά και είμαι ευγνώμων που ολοκλήρωσα το run μου όπως το είχα φανταστεί» δήλωσε στο protothema.gr o 23χρονος από τη Θεσσαλονίκη που κατάφερε να συσπειρώσει την ελληνική freerunning κοινότητα γύρω του.

«Το parkour είναι τρόπος ζωής. Είναι το επάγγελμά μου, η αγάπη μου, ο λόγος που ξυπνάω κάθε μέρα και ζω την καθημερινότητα» μας είπε ο αθλητής της Red Bull καλώντας τους νέους να σηκωθούν από τον καναπέ, να ξεκολλήσουν από τις ηλεκτρονικές οθόνες και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. «Όχι απαραίτητα με το parkour, αλλά με όποιο είδος τους αρέσει. Αρκεί να κάνουν κάτι. Πολλοί θα βιαστούν να δικαιολογηθούν ότι δεν προλαβαίνουν λόγω βεβαρημένου καθημερινού προγράμματος, όμως από τα δύσκολα έρχεται τελικά το αποτέλεσμα, από τα εύκολα δεν βγήκε ποτέ», λέει ο Έλληνας πρωταθλητής κι αν αναλογιστεί κανείς τις εντατικές προπονήσεις, τα επαγγελματικά ταξίδια και τις υποχρεώσεις από τις συνεργασίες του, μιλά από προσωπική εμπειρία.

«Οι μικροί στόχοι δεν μου κινούν το ενδιαφέρον»

Υιοθετώντας τη στάση ζωής που συνοψίζεται στη φράση «εμπόδια είναι αυτά τα ενοχλητικά πράγματα που βλέπεις μόνο όταν χάνεις τον στόχο» ο Κυρσανίδης εξηγεί ότι «κλειδί» για να ξεπερνά κανείς τους φόβους και τα όριά του είναι τα μεγάλα όνειρα. «Οι μικροί στόχοι δεν μου κινούν το ενδιαφέρον. Παλαιότερα δεν φανταζόμουν ότι θα βλέπω ένα παγκάκι στο δρόμο και θα μπορώ να περνώ από πάνω του με μια τούμπα. Ξεπερνάς τα όρια όταν βλέπεις το εμπόδιο και αντί να κάνεις τον κύκλο γύρω από αυτό περνάς από πάνω του. Με συστηματική και συνεχή προπόνηση τελικά καταφέρνεις να κάνεις απίστευτα πράγματα, τη στιγμή που απλά το περνούσες. Χωρίς στόχους δεν γίνεται τίποτα. Βάζεις στόχους, δίνεις το 100% του εαυτού σου, είσαι αυθεντικός και σπας τα όρια θέτοντας νέους».

Όπως εξομολογείται ο ίδιος, εκτός από τη συνεχή προπόνηση με το freerunning όνειρό του είναι να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη τον δικό του χώρο όπου όλοι όσοι αγαπούν το parkour, τις πολεμικές τέχνες, το skate και το break dance θα μπορούν να προπονούνται , επεκτείνοντας στη συνέχεια αυτή τη δραστηριότητα του εντός και εκτός Ελλάδας.

Ξεκινώντας το ταξίδι του, το 2007, από τη Βιέννη, το Red Bull Art of Motion εξελίχθηκε ως η κορυφαία Freerunning & Parkour συνάντηση στον κόσμο. Έχοντας περάσει από Αυστρία, Σουηδία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Βραζιλία και Ελβετία, κατέφθασε στη Σαντορίνη το 2011 όπου και παρέμεινε για τα επόμενα χρόνια.

Tο 2010, ο Ryan Doyle, ιδρυτής και αθλητής της παγκόσμιας ομοσπονδίας Freeruning και Parkour, βρισκόταν στη Σαντορίνη στο πλαίσιο γυρισμάτων, όταν είπε: «Θα μπορούσα να φανταστώ αυτό το μέρος να γίνεται το νησί του parkour».

Κάπως έτσι, το 2011, ξεκίνησε το πρώτο Red Bull Art of Motion στη Σαντορίνη και αμέσως έγινε ο νούμερο ένα προορισμός για τους αθλητές παγκοσμίως, ώστε φέτος να πραγματοποιηθεί η έβδομη διοργάνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...