Κόσμος

Το Phantom είναι το νέο ουκρανικό άρμα-transformer στη μάχη με τους φιλορώσους αντάρτες (εικόνες, βίντεο)

Ένα νέο πολεμικό ρομπότ - “transformer”, που μπορεί να αλλάζει τρόπους μετακίνησης καθώς και τον τύπο των όπλων που φέρει, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον ερχόμενο χρόνο στα πεδία των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Το “Phantom”, όπως αποκαλείται το ρομπότ, μπορεί να χρησιμοποιεί έξι τροχούς ή ερπύστριες για τις μετακινήσεις του και να φέρει αντιαρματικά όπλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων ή πολυβόλα, σύμφωνα με το Defense One. Tην παρουσίασή του έκαναν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε έκθεση οπλικών συστημάτων στην Ουάσιγκτον.

Το όχημα πολλαπλών δυνατοτήτων μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 38 χλμ/ώρα, είναι τηλεχειριζόμενο μέσω ασφαλούς ραδιοσυχνότητας ή μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών μήκους πέντε χιλιομέτρων, διαθέτει συστήματα ημερήσιας και νυκτερινής κατόπτευσης και μπορεί να πετύχει στόχους σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να μετέχει σε μάχιμες αποστολές, να μεταφέρει πολεμοφόδια ή ακόμη και τραυματίες από τα πεδία των μαχών.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, που ήταν παρόντες στην παρουσίασή του, το νέο ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πεδία των μαχών κατά των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Χερσαία ρομπότ έχουν αναπτύξει και οι Ρώσοι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει ενδείξεις ότι είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν σε μάχες.

«Το ενδιαφέρον με την ουκρανική σύρραξη είναι ότι η ουκρανική πλευρά είναι εκείνη που αναπτύσσει μη επανδρωμένα συστήματα, που θεωρεί ότι θα τη βοηθήσουν στις μάχες», δήλωσε ο Σάμουελ Μπένετ, αναλυτής του Naval Analyses' International Affairs Group.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Ukroboronprom ενδιαφέρεται να πουλήσει το Phantom και να αναπτύξει εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Foreign Policy.

«Πήγαμε [στην Ουάσιγκτον] για να δείξουμε τον υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και το δυναμικό μας, να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε εταίροι», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνιακής πολιτικής της UkrOboronProm, Ροξολάνα Σέικο.

Τους τελευταίους μήνες Ουάσιγκτον και Κίεβο συζήτησαν και σε ορισμένα σημεία συμφώνησαν για την πώληση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού καθώς και για συνεργασία σε κάποια projects.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει οριστικά αν θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με φονικά όπλα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει παρά να αποθαρρύνει τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ